- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Perina rabona: Palermovski!

© AP Photo / Antonio CalanniMakedonija fudbal
Makedonija fudbal - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2022
Pratite nas
Svet bruji o čudu koje su režirali Makedonci u „paklu“ Sicilije na stadionu „Renco Barbera“, nokautiravši favorizovane Italijane u polufinalu baraža za Mundijal u Kataru „projektilom“ Aleksandra Trajkovskog u zaustavnom vremenu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Drsko, bez ikakvog respekta prema aktuelnom prvaku Evrope i praktično bez gledanja Aleksandar Trajkovski lansirao je loptu u malu mrežu velikog Đanluiđija Donarume.
Provukao ju je verovatno na jedino mesto gde je mogla da prođe pored 196 centimetara dugačkog golmana Italije i Pari Sen Žermena koji iza sebe ima sezonu za zaborav u svakom smislu te reči. Na reprezentativnom i klupskom planu. Da, Liga šampiona i onaj skupo plaćeni kiks...
Evrogol, remek-delo Trajkovskog... Slučajnost?! Pa, možda i ne baš. Bar za one koji prate fudbal i upoznati su sa karijerom momka rođenog pre 29 godina u Skoplju koji je izrastao u junaka nacije, a moćnu Italiju zavio u crno jer ni posle osam godina neće videti Svetsko prvenstvo.
Džaba im najlepši dresovi na svetu, vanserijski fudbaleri, to što su prvaci Evrope, gledaće Mundijal kraj malih ekrana jedući picu i piti negazirano ili gazirano piće dok se lopta u Kataru bude kotrljala i tražila novog apsolutnog vladara magične igre na travnatom pravougaoniku.
Kako to sudbina ume vešto da režira, da čovek koji je četiri godine proveo na stadionu „Renco Barbera“, gde je golovima u čuvenom roze crnom dresu Palerma s desetkom na leđima, uveseljavao navijače, sada utiša isti taj stadion.
Muk! Trajkovski je pokorio Palermo – Palermovski u tom 92. minutu. Italijanima više nije bilo spasa, bili su u nokdaunu, a sudija je ubrzo odsvirao kraj. Nokaut!
Sva surovost modernog fudbala stala je u taj udarac krilnog napadača Al Fajhe iz Saudijske Arabije. Imali su Italijani više od igre, 32 udarca, 16 kornera, 62 odsto loptu, ali to nije garancija za uspeh.
Makedonci su, mali, ali ponosan narod sa velikim srcem. Hrabro i časno se bore za grb na dresu sa žutim suncem koje će ih obasjati dan posle (ne)prospavane noći na ozloglašenoj Siciliji, gde je Vito Korleone iz čuvene filmske trilogije Frensisa Kopole – Kum, izgradio mafijaško carstvo.
Litri znoja proliveni kroz kvalifikacije, kao i prethodno stečeno iskustvo igranja na Evropskom prvenstvu u grupi sa Austrijom, Holandijom i Ukrajinom, uticali su na izabranike Blagoja Milevskog da stasaju u ozbiljnu fudbalsku silu i da budu među 20 najjačih selekcija sveta.
Disali su svih 90 minuta kao jedan u dvoboju sa Italijanima i dobili su ih talijanski. Dva šuta – jedan gol! Kako su ih samo „namazano“ prevarili. Nešto što je zaštitni znak „azura“, krasilo je u četvrtak naše južne susede koji sada sanjaju širom otvorenih očiju.
Italija je pokorena, sada ih čeka još teži ispit i let na jug, na megdan Portugaliji koja je izbacila Tursku. Biće još teže. Biće najteže dosad jer moraju kroz pakao stadiona Dragao do džekpota i Katara, gde je Srbija već obezbedila mesto u sazvežđu najboljih, protiv pomenutog rivala.
Mi smo te čarobne novembarske noći imali Tadića i Mitrovića koji su nas bacili u ekstazu, Makedonci imaju svog heroja Trajkovskog, Bardija, Ristovskog, ali će biti jači za prvu zvezdu Elmasa koji je odradio suspenziju protiv Italije.
Činjenica je da su čuda retka, ali preduslov da bi se dogodila je da verujete! A, Makedonci, pa oni se igraju fudbala i veruju. To je samo delić recepta iz kuhinje Blagoje Milevskog.
„Još uvek ne mogu da verujem šta smo uradili. Nadam se da ću i ja dočekati doček na punom trgu u Skoplju. Imamo snage da pobedimo Portugaliju, imamo energiju, nismo umorni i potpuno smo ispunjeni. Želim prvo da proslavimo, a zatim ćemo se rpsremiti za gostovanje u Portu“, poručio je kapiten Stefan Ristovski.
Makedonci su svoje već kreirali na Siciliji, ali nisu profitirali jer je konačni cilj Mundijal. Ma, neka im se ponovi Srbija, neka Palermovski bude Dragaovski i neka makedonsko sonce blesne u novembru u Kataru.
Makedonija slavlje - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2022
SPORT
Makedoniju obasjalo sunce posle čuda na Siciliji: „Dajte Portugaliju, idemo na Mundijal“
Fudbaleri Srbije proslavljaju gol Aleksandra Mitrovića protiv Azerbejdžana - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2022
SPORT
„Nemojte da zaboravite Srbiju“ – analitičari upozoravaju svet
Ruski fudbaleri - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2022
SPORT
Žele da izbace Rusiju i pre razgovora – Džonson prebacio priču na Ukrajinu
Marko Marin - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2022
SPORT
Marin otkrio Piksiju: Dosta je bilo!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala