Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Kao da ne postojimo“: Kurti se žalio EU na Beograd

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2022
Pratite nas
Kosovski premijer Aljbin Kurti naveo je niz, kako je nazvao, poteškoća u vezi sa zahtevom srpskih vlasti da Kosovo sarađuje sa OEBS na održavanju izbora 3. aprila u opštinama sa srpskom većinom na Kosovu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Kurti je u pismu upućenom ambasadoru EU na Kosovu Tomasu Suniogu ocenio da Beograd u svom zahtevu ni ne pominje Vladu Kosova, već je naziva „relevantnim organom vlasti Kosova“, prenosi Kosovo onlajn.
„Žalosno je da, dok Kosovo u dobroj veri radi sa EU i Kvintom na pronalaženju obostrano prihvatljivog rešenja između naših vlada, nelegalne strukture Srbije pokušavaju da pripreme i organizuju izbore na našoj teritoriji, kao da naša vlada ne postoji. I to rade uz sredstva iz Beograda, naravno. Možda zbog toga predlog (u prvom paragrafu) predviđa da se izbori 'održe', a ne da se traži njihovo održavanje, uzimajući zdravo za gotovo nadležnost Beograda da odlučuje o teritoriji Kosova“, kaže između ostalog Kurti u pismu.
Kurti je takođe naglasio da Beograd u svom zahtevu koristi termin „birači sa pravom glasa“ umesto „birači u inostranstvu“. Prema njegovim rečima, važno je da ovaj napor Srbije ne legitimišu ni vlasti EU, ni OEBS.
„Štaviše, ovaj pokušaj potcenjivanja Kosova i njegovih državnih institucija dešava se u vreme kada se Beograd po mnogo čemu pokazuje destruktivnim: odbijanjem da reši problem neplaćanja struje na severu Kosova; nepostojanjem sporazuma o kosovskim i srpskim registarskim tablicama; imenovanjem nelegalnih struktura za izborne poverenike; korišćenjem administrativnih sredstava za sprovođenje etničkog čišćenja nad Albancima u Preševu, Medveđi i Bujanovcu, gde ih odjavljuje kao stanovnike; i odbijanjem da se pridruži sankcijama EU i SAD protiv Ruske Federacije zbog njene vojne agresije i okupacije Ukrajine. Uz sve ove poteškoće, dozvolite mi da ponovim svoju zahvalnost i poštovanje za kontinuirane napore EU i Kvinte da nam pomognu da rešimo ovo izazovno pitanje“, zaključio je Kurti pismo upućeno Suniogu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala