- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Antiruska histerija raspiruje se zbog nabavke oružja

© Sputnik / Alekseй KudenkoZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2022
Pratite nas
Raspirivanje antiruske histerije koristi se za povećanje troškova nabavke oružja čiji su glavni snabdevač Sjedinjene Američke Države, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući rezultate vanrednog samita NATO-a održanog u četvrtak u Briselu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Priprema se teren za dugoročnu konsolidaciju ‘antiruskog kursa’ u novom strateškom konceptu Alijanse na predstojećem samitu u Madridu. Militarizacija Evrope uzima maha zahvaljujući naporima alijanse. Raspirivanje antiruske histerije koristi se za povećanje troškova za nabavku novog naoružanja, čiji je glavni snabdevač, naravno, američki vojno-industrijski kompleks“, navela je Zaharova u komentaru objavljenom na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova.
Prema njenim rečima, „zemlje-članice organizacije pokazale su apsolutnu lojalnost Vašingtonu, spremnost da u skladu sa njegovim smernicama idu na potpuno obuzdavanje Rusije“.
„Vašington... je uspeo da još više disciplinuje saveznike po pitanju ‘totalnog obuzdavanja’ naše zemlje i pritiskanja zemalja sposobnih da suvereno odlučuju i vode nezavisnu politiku. U tom kontekstu, tvrdnje Evropljana o nekoj ‘strateških autonomiji’ samo izgledaju smešno“, dodala je portparolka.
Kako je primetila, tokom poslednjeg samita iznete su „već poznate ritualne optužbe i pretnje“ na račun Rusije.
„Nema smisla pobijati ih tačku po tačku. Događaj je, očigledno, održan kao seansa unutarnatovske samozombifikacije“, konstatovala je Zaharova.
Predstavnici Severnoatlantskog bloka govore o novoj realnosti koja se razvila u oblasti evropske bezbednosti kao da nemaju nikakve veze sa tim, smatra portparolka.
„Države-članice NATO-a su kamen po kamen demontirale temelj bezbednosti evropskog kontinenta: ćutke su posmatrale kako SAD uništavaju Sporazum o PRO, stajale po strani kada je Vašington izašao iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, dozvolile Amerikancima da odustanu od učešća u Sporazumu o otvorenom nebu“, podsetila je Zaharova.
Portparolka je dodala da su članice NATO-a 2008. godine izjavile o spremnosti da prime Gruziju i Ukrajinu u svoje redove, nameru da nastave da približavaju svoje potencijale Rusiji, ukazavši Ukrajini i Gruziji perspektivu ulaska u NATO.
„Sva naša upozorenja su ignorisana. A sada ponovo potvrđuju svoju privrženost politici ‘otvorenih vrata’. Dobro je poznato čemu ona vodi“, rekla je Zaharova.
Prema njenim rečima, NATO traži bilo kakve argumente kojima bi se opravdalo opasno i destabilizujuće koncentrisanje snaga na istočnom krilu. Objavili su o stvaranju četiri nova multinacionalna bataljona NATO-a u Bugarskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Slovačkoj, navela je ona.

O podršci Ukrajini

Prema njenim rečima, Severnoatlantska alijansa, u pokušaju da prikrije američka istraživanja u oblasti biološkog i hemijskog oružja, bez dokaza optužuje Rusiju za moguću provokaciju.
„Prikrivajući ‘mračna dela’ Amerikanaca u pogledu sprovođenja tajnih istraživanja o biološkom i hemijskom oružju, Alijansa je, u najboljim tradicijama kampanje dezinformacija, bez dokaza optužila Rusiju za moguću provokaciju. Ovo nije prvi put da izvode ovakav trik“, primetila je diplomata.
Odluku samita NATO-a o pružanju dalje podrške ukrajinskim vlastima Zaharova je ocenila kao dokaz zainteresovanosti Alijanse za nastavak borbenih dejstava.
„Odluka objavljena na samitu o nastavku pružanja političke i praktične podrške kijevskom režimu potvrđuje zainteresovanost Alijanse za nastavak borbenih dejstava. Pozivajući na pregovore, Severnoatlantski blok nije učinio nijedan pokušaj da ukrajinsko rukovodstvo ubedi u mirno rešenje situacije u Donbasu“, zaključila je ona.
„Štaviše, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sa ponosom izjavljuje da je Alijansa u proteklih osam godina obučila desetine hiljada vojnika Oružanih snaga Ukrajine koji sada učestvuju u borbenim dejstvima. Pumpajući Ukrajinu oružjem, Brisel je isprovocirao Kijev na primenu sile protiv LNR i DNR i sada ubira strašne plodove“, konstatovala je ona.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala