- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Stoltenberg: NATO namerava da isporuči Kijevu sredstva za otkrivanje hemijskih napada

© REUTERS / GONZALO FUENTESGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2022
Pratite nas
Zemlje NATO-a nameravaju da isporuče Ukrajini zaštitnu opremu i sredstva za identifikaciju hemijskih i bioloških napada koji su navodno mogući iz Rusije, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Razmenjujemo sa njima (Ukrajinom) informacije. Takođe nameravamo da isporučimo zaštitnu opremu i tehnička sredstva koja mogu da otkriju hemijske i biološke napade“, rekao je Stoltenberg u intervjuu za „Si-En-En“.
On je naglasio da Zapad smatra upotrebu takvog oružja direktnim kršenjem međunarodnog prava i da će promeniti prirodu aktuelnog sukoba u Ukrajini.
Ranije je američki predsednik Džozef Bajden izjavio da ruske vlasti optužuju SAD i Ukrajinu za posedovanje hemijskog i biološkog oružja jer razmatraju upotrebu tog oružja. Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov nazvao je izjave SAD da bi Rusija navodno mogla da upotrebi hemijsko i biološko oružje zlonamernim insinuacijama. Rjabkov je, govoreći o hemijskom i biološkom oružju, primetio da Rusija nema „ni jedno ni drugo“.
Pentagon je početkom nedelje saopštio da Sjedinjene Američke Države nemaju podatke koji ukazuju na to da će Rusija navodno upotrebio biološko ili hemijsko oružje u Ukrajini.
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je polovinom marta da Služba bezbednosti Ukrajine, uz podršku zapadnih zemalja, priprema provokacije uz upotrebu toksičnih materija, a cilj je da se Rusija optuži za upotrebu hemijskog oružja protiv ukrajinskog stanovništva.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala