- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Vučić: Rast cena nafte i gasa, kao i odluka oko rublji - veliki problem za ceo svet

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da rast cena nafte i gasa, kao posledica odluke ruskog predsednika Vladimira Putina da se gas plaća u rubljama, veliki problem za ceo svet.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

On je ukazao da je cena nafte ponovo danas porasla na 118 dolara, a večeras 122 dolara, dok je gas poskupeo čak 25 odsto, kao posledica Putinove odluke da se gas plaća u rubljama.
“Veliki je problem za ceo svet, kao i odluka oko rublji. Neki smatraju da je to genijalno u geopolitičkoj igri, da se suprotstave dolaru, juanu.. Nemci su već naveli da je to razlog za raskid ugovora… Sve to nam donosi samo mnogo problema”, rekao je Vučić.
Dodao je da se razgovara sa evropskim partnerima kako bi Srbija obezbedila dovoljne količine nafte.
Pojasnio je da je dodatni problem što se nafta ne može lako prebaciti preko Crnog mora, zbog osiguravajućih kompanija i nesigurnosti, a dođe li do sukoba oko Odese, to je samo dodatni problem.
“Mi preko Omiša, preko Hrvatske uzimamo naftu, moramo to da rešavamo sa Evropljanima i verujem da ćemo rešiti. Ljudi treba da znaju da brinemo, vodimo računa i da radimo sve što je moguće”, rekao je Vučić.
On je još jednom ponovio da u Srbiji nema problema sa osnovnim životnim namirnicama, kao ni sa nabavkom nafte, i pored svih problema.
Vučić je najavio i da će sutra vlada usvojiti izuzetak od odluke, kako bi 31.000 tona pšenice, po ranijem dogovoru, bila isporučena Albaniji, uz nešto manje količine kukuruza.
“Sutra će vlada usvojiti izuzetak, da 31. 000 tona pšenice ide u Albaniju, uz nešto manje količine kukuruza. Cena je dobra, kako je i dogovorena”, rekao je Vučić za RTV.
On je ukazao da cena pšenice svuda skače, bude stabilna na visokom niovu po dva, tri dana, ali onda opet poraste, zbog čega i hleb poskupljuje.
Predsednik je poručio da je Srbija po pitanju pšenice i kukuruza bezbedna, čak i da nema žetve u julu i avgustu, a tek sa tom žetvom imamo za sebe, ali i da ponudimo regionu i šire.
Na konstataciju da postoji problem u Evropi sa suncokretovim uljem, Vučić je rekao da to kod nas nije slučaj.
Ukazujući koliko je kriza u Ukrajini sve poremetila, kaže da je Srbija kupila dva helikoptera Kam od Rusije, za gašenje požara, koji po naletu prenose po čak 5.000 vode, a što ne može da stigne do nas, pa se čeka da se vidi šta će biti sa tom isporukom, preneo je Tanjug.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2022
SRBIJA
Vučić: Očekujte da će biti još teži sudar velikih sila
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala