- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

„Strahinja Banović“ osvojio Belgiju: Filmu Stefana Arsenijevića nagrada za najbolji scenario

© Foto : Maja MedićStrahinja Banović
Strahinja Banović - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2022
Pratite nas
Na upravo završenom 37. Međunarodnom filmskom festivalu u Monsu u Belgiji, nagrada za najbolji scenario pripala je Stefanu Arsenijeviću, Bojanu Vuletiću i Nikoli Dikreju za film „Strahinja Banović“. Predsednik žirija bio je čuveni reditelj Majkl Redford, autor kultnih ostvarenja „Il Postino“ i „1984“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA SVE ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Posebno sam srećan zbog ove nagrade, jer znači da je naš scenaristički eksperiment spajanja dva naoko sasvim različita sveta, tradicionalnog srpskog i savremenog migrantskog, uspeo. Dodatno sam počastvovan što je predsednik žirija reditelj čije filmove veoma volim“, kaže Stefan Arsenijević, koji je zajedno sa glumcem Ibrahimom Komom i producentom Žilom Šanijelom prisustvovao projekciji filma koja je ujedno bila i belgijska premijera.
Reditelj Stefan Arsenijević - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2021
Junaci 21. veka: Ima li među nama Strahinjića Bana? / video /
„Ovo je prva filmska nagrada koju sam ikada dobio i jako mi znači. Izuzetno sam srećan što je delim sa Stefanom i Bojanom, sa kojima sam zaista uživao u radu i izgradio veliko prijateljstvo. Za nagradu su zaslužni i mnogobrojni migranti koji su podelili sa nama svoje životne priče. Na tom ukazanom poverenju smo im beskrajno zahvalni“, ističe Nikola Dikrej, jedan od trojice scenarista.
„Strahinja Banović“ je moderna adaptacija čuvene srpske epske pesme, smeštena u savremeni kontekst migrantske krize. Film je imao svetsku premijeru na 55. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, gde je osvojio čak pet nagrada, uključujući i glavnu nagradu, Gran-pri Kristalni globus za najbolji film. Ovo je prvi put u ovom veku da je srpski film trijumfovao u glavnom takmičarskom programu na nekom od svetskih festivala najvažnije A kategorije.
Glumac Ibrahim Koma i reditelj Stefan Arsenijević na dodeli nagrade Kristalni globus za film Banović Strahinja - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2021
„Strahinja Banović“ – Junak koji je počeo da osvaja Evropu
„Strahinja Banović“ je do sada učestvovao na još 20 filmskih festivala, među kojima su bili i prestižni festivali u Pinđau, Kairu, Sevilji, Monpeljeu, Solunu, Haifi, Trstu i drugim gradovima širom sveta.
Na ceremoniji zatvaranja, nagradu je u ime laureata primio scenarista Nikola Dikrej.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala