- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Stoltenebreg: NATO neće dozvoliti da sukobi pređu granice Ukrajine

© AP Photo / Olivier MatthysGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2022
Pratite nas
Odlučni smo da pomognemo Ukrajini, ali imamo i obavezu da osiguramo da se sukobi ne preliju preko granica Ukrajine i postanu rat između Rusije i NATO što bi dovelo do još više žrtava i razaranja, poručio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenebrg.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

On je pred sutrašnji samit lidera NATO u Briselu upozorio na ponašanje Kine u svetlu „invazije Rusije na Ukrajinu“ i ocenio da će lideri NATO sa samita pozvati Peking da se kao članica Saveta bezbednosti UN uzdrži od podrške ruskim ratnim aktivnostima i da se pridruži ostatku sveta u pozivu na trenutni mirni kraj rata.
Očekuje se i poziv NATO Belorusiji da okonča saučesništvo u „Putinovoj invaziji“.
Lideri zemalja Alijanse trebalo bi sutra da se dogovore i o jačanju snaga na istočnom krilu NATO, uz raspoređivanje četiri nove borbene trupe u Bugarskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Slovačkoj, što će sa već postojećim borbenim jedinicama u Poljskoj i baltičkim zemljama činiti ukupno osam multinacionalnih NATO grupacija na severoistoku Alijanse.
Očekuje se da će se lideri NATO osvrnuti i na bezbednost Moldavije i BiH za koje se procenjuje da mogu biti ugrožene „ruskim podrivajućim delovanjima“.
Stoltenberg napominje da će odluke koje sutra lideri članica NATO donesu imati dugoročne implikacije u cilju jačanja bezbednosti, što će zahtevati i značajna izdvajanja za odbranu.
„Očekujem da će saveznici odlučiti da udvostruče svoja izdvajanja. Imamo novu situaciju gde vidimo da mir ne možemo uzeti zdravo za gotovo“, kaže Stoltenberg.
On je još jednom podvukao činjenicu da su Evropa i Severna Amerika ujedinjene u „suprotstavljanju ruskoj agresiji, podršci Ukrajini i zaštiti svih saveznika“, prenosi Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala