- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Preminula Medlin Olbrajt

© AP Photo / Zach GibsonMedlin Olbrajt
Medlin Olbrajt  - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2022
Pratite nas
Medlin Olbrajt, nekadašnja državna sekretarka SAD, preminula je u 84. godini.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Medlin Olbrajt je bila 64. američki državni sekretar, a ujedno je bila i prva žena na toj funkciji.
Na predlog predsednika SAD Bila Klintona, pošto je Senat odobrio njeno imenovanje, stupila je na dužnost 23. januara 1997. godine.
Tokom njenog mandata bombardovana je SR Jugoslavija 1999. godine i smatra se da je bila jedan od ključnih zagovornika NATO intervencije.
Značajno je pojačala uticaj američke politike u Bosni i Hercegovini i na Bliskom istoku.
Olbrajtova je poslednjih godina bila predsedavajuća u Nacionalnom demokratskom institutu za međunarodne poslove i predsednica Trumanove fondacije za stipendiranje.
Takođe je bila i kopredsednica Komisije za pravno osposobljavanje siromašnih. Krajem prošle godine stupila je na novu funkciju kao nova predsednica američkog Odbora za odbrambenu politiku.
Olbrajtova je rođena 15. maja 1937. godine u Pragu, u tadašnjoj Čehoslovačkoj. Tokom Drugog svetskog rata je neko vreme provela u izbeglištvu u Srbiji.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala