- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova poručila Zelenskom: Gnusna je manupulacija igrati na kartu tragedije Jevreja

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMarija Zaharova
Marija Zaharova  - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2022
Pratite nas
Pokušaj ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da povuče veštačke paralele između Holokausta i aktuelnih događaja u Ukrajini predstavlja gnusnu manipulaciju, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Govor Zelenskog od 20. marta pred poslanicima izraelskog parlamenta, koji je organizovan u video-formatu, izazvao je, blago rečeno, čuđenje, uključujući i među onima kojima je upućen“, konstatovala je portparolka.
Prema njenim rečima, razlog za to leži u „neveštim pokušajima ukrajinskog lidera da odigra na kartu tragedije jevrejskog naroda u Drugom svetskom ratu veštačkim poređenjem Holokausta i aktuelnih dešavanja u Ukrajini“.
„Reči 'Holokaust' i 'Babin Jar', koje su za svakog Jevrejina ispunjene tragičnim značenjem, postale su objekat gnusnih manipulacija. Ukrajinski predsednik je bez griže savesti spekulisao o 'preplitanju istorija' Ukrajinaca i Jevreja, o zajedničkoj pretnji 'totalnog uništenja'“, naglasila je Zaharova.
Istovremeno, ona je ocenila da je Zelenski u suštini „doveo situaciju do tačke apsurda, upoređujući Rusiju, koja je, plativši desetinama miliona života, dala odlučujući doprinos pobedi nad nacističkom Nemačkom, sa Trećim rajhom“.
„U nastojanju da psihološki utiče na publiku, naveo je zbunjujuće analogije između početka specijalne vojne operacije u Ukrajini i stvaranja nacističke partije u Nemačkoj 1920. godine“, dodala je diplomata.
„Niko ne treba da sumnja u to da se sadašnji ukrajinski neonacisti ni po čemu ne razlikuju od svojih ideoloških prethodnika tokom Drugog svetskog rata. Dovoljno je podsetiti se tragedija 2. maja 2014. u Odesi i 9. maja 2014. u Marijupolju, kao i aktuelnih događaja. Mislim na humanitarnu katastrofu koju su organizovali militanti ukrajinskih nacionalističkih bataljona u istom tom Marijupolju, korišćenje civila kao 'živog štita', raketne napade zabranjenom kasetnom municijom na gradove Donbasa i drugih stvari“, podsetila je ona.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je ranije u video-obraćanju pred poslanicama Kneseta podsetio na Drugi svetski rat i užase Holokausta kako bi zahtevao snažniju podršku Izraela Ukrajini. On je napomenuo da Ukrajinci sada navodno doživljavaju isto što i Jevreji pre 80 godina.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2022
RUSIJA
Zaharova: Stručnjaci nek se pozabave Zelenskim, njegovo stanje u najmanju ruku – neadekvatno
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala