- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Uticajni zapadni mediji priznaju da Bajden ne može da oslobodi Evropu od „ruskog gasa“

© Sputnik / Pavel Bednяkov / Uđi u bazu fotografijaPredsednik SAD Džo Bajden na samitu G20 u Rimu
Predsednik SAD Džo Bajden na samitu G20 u Rimu - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2022
Pratite nas
Jedna od centralnih tema razgovora predsednika SAD Džoa Bajdena u Briselu i Varšavi biće odustajanje evropskih zemalja od ruskih energenata u vezi sa situacijom u Ukrajini, objavio je Politiko pozivajući se na neimenovane izvore.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Zajedno sa Bajdenom u Evropu dolazi i savetnik Stejt departmenta za energetsku bezbednost Ejmos Hokstin, koji će takođe učestvovati u pregovorima. Politiko navodi da „Bajden ne može pomoći Evropi da se oslobodi ruskog gasa“.

Amerika ne može da nadomesti ruski gas

Američki lider, pojašnjava Politiko, suočava se sa velikim ograničenjima po pitanju toga šta može da obeća evropskim zemljama. Radi se o tome da američke kompanije već šalju u inostranstvo tečni prirodni gas „onom brzinom kojom mogu“, a pritom „novih kapaciteta neće biti mnogo u naredne dve godine“.
Pored toga, podvlači Politiko, Bajden ne može da naređuje privatnim naftnim i gasnim kompanijama, koje po pravilu prodaju svoje proizvode u onim delovima sveta gde mogu da dobiju najvišu cenu.
To znači da SAD „ne mogu da učine mnogo za popravljanje energetske krize sa kojom će se suočiti evropske države koje nameravaju da smanje uvoz ruskog gasa za dve trećine, piše američki medij.
Politiko smatra da Bajden treba da se čuva obećanja koja njegova administracija ne može da ispuni. Eksperti sa kojima su novinari tog lista razgovarali ne veruju da će SAD nadoknaditi sav ruski gas izvozom svog tečnog prirodnog gasa, a plan EU da smanji ruski uvoz za 102 milijarde kubnih metara, odnosno dve trećine nabavki iz Ruske Federacije, je nerealan. Stručnjaci smatraju da EU „može da pronađe nove izvore za 50-60 odsto ovog cilja“, ali takav korak će, prema njihovom mišljenju, dovesti do napetosti na globalnom tržištu tečnog prirodnog gasa, ističe Politiko.

Više gasa iz SAD tek za godinu do dve

Stručnjaci veruju da bi snažna potražnja za gasom u Evropi mogla da pomogne u finansiranju izgradnje novih objekata za prijem tečnog prirodnog gasa, ali za to će biti potrebno najmanje godinu do dve dana.
Glavni problem je nabavka dovoljno gasa za obnovu skladišnih kapaciteta uoči grejne sezone sledeće zime, što „predstavlja pretnju od bolnih poskupljenja i potencijalnih nestašica ako EU sledi svoj plan da postepeno ukine većinu ruske energije“, piše Politiko.
Prema izvorima tog medija, „predstavnici EU vrše pritisak na Bajdenovu administraciju da poveća proizvodnju i izvoz“ američkog tečnog prirodnog gasa, ali američka vlada odgovara da ne može ništa odmah da uradi „jer ne kontroliše sektor nafte i gasa“. Politiko naglašava da se odbijanje ruskih energenata dešava u trenutku kada su rezerve prirodnog gasa evropskih zemalja već „ekstremno niske“, što u velikoj meri komplikuje situaciju u slučaju naglog povećanja tražnje.
Američki predsednik Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2022
RUSIJA
Čovek koji dolazi da ubije Evropu — poslednji udarac svetu kakav znamo /video/
Skladište gasa u nemačkom Redenu   - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2022
EKONOMIJA
„Nećemo imati gasa za industriju i grejanje bez energenata iz Rusije“: Upozorenje nemačkog ministra
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala