- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Umro pisac Milovan Vitezović

© Tanjug / RADE PRELICMilovan Vitezović
Milovan Vitezović - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2022
Pratite nas
Pisac Milovan Vitezović preminuo je danas u Beogradu u 78. godini.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Milovan Vitezović rođen je u Vitezovićima kod Kosjerića 11. septembra 1944. godine.
Školovao se u Tubiću, Kosjeriću, Užicu i Beogradu; diplomirao je na Filološkom fakultetu, odsek opšta književnost, potom i na Fakultetu dramskih umetnosti, odsek dramaturgija.
Bio je dugogodišnji urednik igranog programa TV Beograd i glavni urednik umetničkog programa RTS, profesor filmskog i televizijskog scenarija na katedri Dramaturgije Akademije umetnosti.
Pisao je pesme, romane, drame, filmska i TV scenarija, eseje, kritike i aforizme.
Objavio je više od četrdeset knjiga u preko 180 izdanja.
Autor je 11 romana, koji su svi bili bestseleri. Knjige je objavljivao na nemačkom, engleskom, italijanskom, slovenačkom, ruskom, makedonskom, grčkom, rumunskom i hebrejskom jeziku.
Za televiziju je pisao scenarija za drame „Šešir profesora Koste Vujića“, i "Snohvatice I i II“; za igrane televizijske serije „Dimitrije Tucović“ (8 epizoda), „Pripovedanje Radoja Domanovića“ (8 epizoda) i „Vuk Karadžić“ (16 epizoda). Pisao je scenarija za igrane celovečernje TV filmove: „Mesto susreta Beograd“ i „Srebro na Odisejevom putu“ za evropske televizije ORF i ZDF.
Sa Zdravkom Šotrom radio je scenarija po svojim romanima „Lajanje na zvezde“ (nagrada festivala Herceg Novog i Zlatna novosadska arena).
Dobitnik je brojnih nagrada.
Kao spoljni urednik za kapitalna dela Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, učestvovao je u priređivanju dela Pavla Popovića, Bogdana Popovića, Jovana Skerlića, Milana Kašanina i devet tomova Stojana Novakovića.
Bio je jedan od priređivača Sabranih dela Sime Milutinovića Sarajlije i predsednik Udruženja književnika Srbije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala