- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Sastanak Vujića i Eskobara: Amerika zna da Srpska ne priprema otcepljenje

© Sputnik / Aleksandar MilačićZastava Republike Srpske
Zastava Republike Srpske  - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2022
Pratite nas
Ambasador BiH u SAD Bojan Vujić istakao je na današnjem sastanku sa izaslanikom američke administracije za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom da situacija u vezi sa neuspešnim pregovorima u Federaciji BiH o izmenama izbornog zakona može imati posledice na funkcionisanje cele BiH ukoliko izbori ne budu održani.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Vujić je naglasio opredeljenje Republike Srpske za održavanje izbora u oktobru i naglasio da se srpski politički predstavnici zalažu za poštovanje političke i ustavne ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda, prenosi RTRS.
Eskobar je preneo zabrinutost SAD zbog moguće blokade izbora i ponovio stav da američka administracija očekuje da oni budu održani.
Sagovornici su na današnjem sastanku u Vašingtonu razmenili mišljenja i o lažnim informacijama o navodnom pokretanju secesije Republike Srpske na Vidovdan ove godine.
Ambasador Vujić je upoznao američkog diplomatu Eskobara da se u diplomatskim krugovima BiH, Hrvatske, Srbije, a verovatno i Crne Gore šire lažne informacije da Republika Srpska priprema secesiju i istakao da je reč o zlonamernom podmetanju s ciljem dodatne destabilizacije BiH.
Eskobar je istakao da SAD nisu upućene u ove zlonamerne radnje i naglasio da američka administracija pouzdano zna da Republika Srpska ne priprema nikakvo otcepljenje i da su to sve lažne vesti, saopšteno je Srni iz Ambasade BiH u Vašingtonu, navodi RTRS.
Kada je reč o dešavanjima u Ukrajini, Eskobar je rekao da BiH može uskoro da očekuje dodatne pritiske da se zvanično izjasni o sankcijama Ruskoj Federaciji.
Vujić je rekao da BiH nema zvaničan stav po pitanju sukoba u Ukrajini i da je Željko Komšić odbio da to pitanje stavi na dnevni red sednice Predsedništva.
"Republika Srpska insistira na neutralnosti i protivi se uvođenju bilo kakvih sankcija, ali o tome se nije raspravljalo jer druga dva člana Predsedništva izbegavaju da otvore tu temu", naglasio je ambasador BiH u SAD.
Vujić je podsetio Eskobara da je Predsedništvo BiH prema Ustavu jedino zaduženo za vođenje spoljne politike, i zvaničan stav se formira jedino konsezusom tri člana Predsedništva BiH, saopšteno je iz Ambasade BiH u Vašingtonu.
"Pokušaji da se Predsedništvo zaobiđe zloupotrebama iz Ministarstva inostranih poslova u Savetu ministara su pokazatelj protivustavnog delovanja ministra Bisere Turković na koje stalno skrećemo pažnju," istakao je Vujić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala