- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Pregovori izgubili svaki smisao: Rusija i Japan nikada ne bi postigli konsenzus o Kurilskim ostrvima

© Sputnik / Ekaterina Aristarhova / Uđi u bazu fotografijaKurilska ostrva
Kurilska ostrva - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2022
Pratite nas
Rusija i Japan nikada ne bi postigli konsenzus po pitanju Kurilskih ostrva, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Rusija je odustala od pregovora o mirovnom sporazumu sa Japanom. U kontekstu sudbine Kurilskih ostrva, ta odluka je istorijski opravdana, sazrela i pravična. Očigledno je da nikada ne bismo postigli konsenzus sa Japancima po pitanju ostrva. To smo i ranije shvatali i mi i oni. Tako da su pregovori o Kurilima uvek bili ritualnog karaktera “, napisao je Medvedev na Telegramu.
Zamenik Saveta bezbednosti podseća da se u novoj verziji ruskog Ustava „direktno navodi da teritorije naše zemlje ne podležu otuđenju“. „Pitanje je zatvoreno“, naglasio je Medvedev.

Pokazavši se kao 'ponosni, nezavisni samuraji'Japanci su nam, u korak za SAD, uveli sankcije, čime su konačno pokazali s kim bi usaglašavali hipotetički tekst mirovnog sporazuma. Sada su ti pregovori izgubili svaki smisao“, konstatovao je Medvedev.

Kako dodaje, mnogo je važnije da se Rusija bavi razvojem Kurilskih ostrva.
„Poslednjih godina smo im udahnuli novi život“, rekao je Medvedev.
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ranije je objavilo da, kao odgovor na antiruske sankcije Tokija, odustaje od vođenja dijaloga sa Japanom o mirovnom sporazumu, obustavlja bezvizna putovanja japanskih državljana na Kurilska ostrva i povlači se iz dijaloga sa Japanom o uspostavljanju zajedničkih privrednih aktivnosti na Kurilskim ostrvima.
Fumio Kišida, ministar spoljnih poslova Japana - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2022
RUSIJA
„Neprihvatljivo oštro“: Japanski premijer o odluci Rusije, Tokio poslao protest
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala