- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Otkrivena misterija čudnih objekata u svemiru koji obavijaju cele galaksije /video/

© Foto : YouTube/The ConversationRadio-krugovi u svemiru
Radio-krugovi u svemiru - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2022
Pratite nas
Astrofizičar Rej Noris sa Univerziteta „Zapadni Sidnej“ i njegove kolege su 2019. godine pomoću CSIRO radio-teleskopa otkrili čudne svetleće prstenove u svemiru. Ove strukture nisu nalikovale ničemu što su pre videli a tek su sada prišli korak bliže razotkrivanju njihovih tajni.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite ina kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, asve video sadržaje na platformi „Odisi“(odysee.com).

Naučnici su ove kružne objekte nazvali „neobični radio-krugovi“ (engl. odd radio circles, ORC). Nedavno su ih detaljnije analizirali putem južnoafričkog teleskopa MeerKAT i videli da se svaki od njih nalazi oko galaksije koju nisu pre mogli da primete zbog njenog slabog sjaja.
Zaključili su da su krugovi najverovatnije ogromne eksplozije vrućeg gasa, prečnika oko milion svetlosnih godina, koje izviru iz središnje galaksije, piše „Sajens alert“.

Prečnik milion svetlosnih godina

„Sada smo, pomoću radioteleskopa MeerKAT dobili prelepe slike jednog od prstenova. Na njima se vide neverovatni detalji. MeerKAT je uočio malu mrlju radio-emisije u središtu prstena, koja se podudara sa pozicijom galaksije. Dakle, sada smo prilično sigurni da ORC izvire iz te galaksije“, navodi Noris.
„Videli smo te središnje galaksije i u drugim ORC-ovima. Smatramo da ovi prstenovi okružuju galaksije koje su od nas udaljene oko milijardu svetlosnih godina, što znači da su ove kružne formacije ogromne - imaju prečnik oko milion svetlosnih godina“, dodao je on.

Sudar crnih rupa ili rađanje miliona zvezda

MeerKAT je takođe mapirao polarizaciju radio-talasa, a podaci pokazuju da se eksplozija u središnjoj galaksiji sudarila sa gasom izvan galaksije. Ali, ostaje pitanje što je izazvalo tako veliku eksploziju.
Naučnici smatraju da postoje dva moguća uzroka. Jedan je kolizija dve supermasivne crne rupe. Takav bi događaj oslobodio ogromnu količinu energije, dovoljnu za stvaranje ORC-a.
Druga mogućnost je da je središnja galaksija prošla kroz fazu intenzivnog rađanja zvezda, u kojoj se milione njih iznenada formiralo iz gasa. Takav zvezdani „prasak“ mogao bi da podstakne izbijanje vrućeg gasa, odnosno jak udarni talas.
Oba ova događaja su retka pojava u svemiru, što objašnjava zašto su ORC-ovi tako retki - do sada ih je uočeno samo pet. Njihova misterija, međutim, još nije u potpunosti razrešena. Naučnici su ih za sada registrovali samo radio-teleskopima, ne vide se na optičkim, infracrvenim ili rendgenskim talasnim dužinama, preneo je „Indeks“.
Istraživanje naziva „MeerKAT uncovers the physics of Odd Radio Circle“ će uskoro biti objavljeno u časopisu „Monthly Notices of the Royal Astronomical Society“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala