- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Napeto na Korzici, u zatvoru preminuo jedan od simbola otpora Francuskoj /foto/

© AFP 2023 / PASCAL POCHARD-CASABIANCAProtest zbog napada na Kolonu
Protest zbog napada na Kolonu - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2022
Pratite nas
Ivan Kolona, korzikanski nacionalista koji je postao simbol napetosti između Korzike i Francuske, preminuo je u ponedeljak od povreda zadobijenih u zatvoru, pišu danas francuski mediji.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite ina kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, asve video sadržaje na platformi „Odisi“(odysee.com).

Kolonina smrt, čije okolnosti tek moraju da istraže francuski istražitelji, dogodila se manje od tri nedelje pre prvog kruga francuskih predsedničkih izbora. Njegova smrt mogla bi da oživi dugotrajne napetosti između Korzike i Pariza.
„Očigledno je da se mora razjasniti (šta se dogodilo)“, rekao je Mišel Kastelani, korzikanski poslanik u donjem domu francuskog parlamenta, u intervjuu za radio „Fransinfo“ u utorak.
„Javno mnjenje, baš poput mene, šokirano je da neko može da umre na ovaj način“, dodao je on.
U dva korzikanske grada juče su održana mirna okupljanja radi oplakivanja Kolone, objavili su lokalni mediji.
Kolona je bio na izdržavanju doživotne zatvorske kazne u gradu Arlu na jugu Francuske zbog ubistva Kloda Erinjaka 1998, koji je kao korzikanski prefekt bio utelovljenje moći francuske države na tom ostrvu koje ima dugu istoriju separatističkog nasilja, preneo je „Jutarnji list“.
© AFP 2023 / French Interior MinistryIvan Kolona
Ivan Kolona - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2022
Ivan Kolona

Protest posle napada na Kolonu u zatvoru

Kamerunski džihadista pokušao je ranije u martu da zadavi Kolonu u zatvoru, zbog čega je on pao u komu. Nakon toga francuski službenici su započeli protivterorističku istragu.
Mnogi ljudi na Korzici sada traže da uhapšeni korzikanski nacionalisti odsluže svoje kazne u korzikanskim zatvorima, a ne u Francuskoj.
Demonstranti na Korzici napali su javne zgrade i projektilima gađali policiju nakon napada na Kolonu, što je izazvalo vanrednu posetu francuskog ministra unutrašnjih poslova Žeralda Dramanina koji je rekao da će Pariz otvoriti raspravu o mogućoj autonomiji za Korziku.
Rože Antek, urednik novina „Korze Matin“, rekao je za radio „Fransinfo“ da mu se čini da će situacija na Korzici biti mirna iz poštovanja prema Koloninoj porodici do njegove sahrane, ali je dodao kako nema „garancije za ono što će se dogoditi nakon toga“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala