- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lukašenko: Pšenica je novo zlato i nafta

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografija Pšenica
 Pšenica  - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2022
Pratite nas
Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko nazvao je pšenicu novim zlatom i naftom i podvukao važnost prolećne setve u Belorusiji.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Pšenica je danas praktično novo zlato i nafta. Moguće je da će biti i skuplja. S obzirom da je Ukrajina jedan od osnovnih svetskih dobavljača teško da se može sprovesti celokupna kampanja za setvu kada će cene i dalje rasti“, citira Lukašenka Telegram kanal „Pul prvog“.
Cene fjučersa za pšenicu su nakon sukoba u Ukrajini naglo porasle na berzama. Tako je tona pšenice bila do 500 dolara, ali su kasnije cene pale, mada su i dalje visoke. Potrebno je napomenuti da je kampanja za setvu u Ukrajini počela i aktivno se sprovodi u svim regionima u kojima nema sukoba.
Lukašenko je podvukao da se ove godine setva odvija u otežanim uslovima.
„Setva se odvija u vreme konflikta pored naših južnih granica, u uslovima velikih pritisaka sankcijama na Rusiju koja je naš glavni saveznik i naše glavno tržište, u vreme neverovatnog rasta cena ugljovodonika, đubriva i hrane širom sveta. Pored toga je i suša koja otežava početak kampanje“, rekao je on.
Beloruski predsednik je obratio pažnju na to da priprema setve povlači za sobom i pripremu opreme, đubriva, semena i goriva. Prema njegovim rečima, na nivou vlade su donete sve odluke po tim pitanjima.
On je dao zadatak da se proizvede oko devet miliona tona pšenice.
„Plan je da se tokom 2022. godine proizvede oko devet miliona pšenice. Vlada mora da zabeleži da je potrebno devet miliona tona pšenice, 700 hiljada tona uljane repice i pet miliona tona šećerne repe“, rekao je Lukašenko.
Pored toga, on je podvukao da je neophodno da se formiraju stabilizacioni fondovi i obezbedi sigurnost u proizvodnji hrane.

„Potrebno je da narod Belorusije obezbedimo svim neophodnim proizvodima i to domaćim proizvodima. Najvažnije je da se formiraju stabilizacioni fondovi. Belorusija ima sve preduslove za to: obradivo zemljište, domaća đubriva, seme, poljoprivrednu opremu koju proizvodimo, moderna postrojenja za preradu, a ljudi znaju da rade“, zaključio je on.

Berba kukuruza - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2021
EKONOMIJA
Zašto Kina gomila žitarice
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala