- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Cilj specijalne operacije nije okupacija Ukrajine

© Sputnik / Vitaliй BelousovMoskovski Kremlj
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2022
Pratite nas
Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je da ruske trupe ne napadaju civilne ciljeve i da svrha specijalne operacije nije okupacija Ukrajine.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Ruske vojne snage ne gađaju civilne mete... Okupacija nije jedan od predviđenih ciljeva operacije“, rekao je Peskov u izjavi za TV kanal „Si-En-En“.

Peskov je potvrdio da se specijalna vojna operacija u Ukrajini odvija u skladu sa planovima.
On je još istakao da niko od početka i nije smatrao da će specijalna operacija trajati par dana, s obzirom da je reč o ozbiljnoj operaciji i ozbiljnim ciljevima.
Ruski zvaničnik je još naglasio da postoje Ukrajinci koji sarađuju sa ruskim vojnicima.

„Postoje Ukrajinci koji sarađuju sa našim vojnicima i koji žele da se spreče svačije žrtve“, naglasio je Peskov.

Upotreba nuklearnog oružja samo u slučaju stvarne pretnje

Ruski zvaničnik je prokomentarisao da Rusija može da upotrebi nuklearno oružje samo u slučaju stvarne pretnje po opstanak zemlje.
„Imamo koncepciju državne bezbednosti koja je otvorenog karaktera, tako da se mogu pročitati svi razlozi usled kojih se može upotrebiti nuklearno oružje. Odnosno, u slučaju pretnje po opstanak zemlje, ono se može upotrebiti u skladu sa našom koncepcijom. Ostalih razloga, pomenutih u tom tekstu, nema“, zaključio je Peskov.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć.
Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Kamion sa humanitarnom pomoći iz Rusije stanovnicima Marijupolja - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2022
RUSIJA
Ministarstvo odbrane Rusije: Ukrajinske vlasti ignorišu humanitarne koridore
Stručnjak za hemijsko oružje sa gas-maskom sakuplja uzorke sa mesta navodnog hemijskog napada  - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2022
RUSIJA
Rusija upozorava: Kijev sprema hemijske provokacije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala