- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ekspert: Zapad namerava da preda Kijevu zamrznutu rusku imovinu

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Uđi u bazu fotografijaCentralna banka Rusije
Centralna banka Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2022
Pratite nas
Zapad namerava da preda Ukrajini zamrznutu rusku imovinu, a da bi se to sprečilo potrebno je da se ospori svaka odluka i zaplena, smatra predsednik Fonda za zaštitu investitora u inostranstvu Jaroslav Bogdanov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Kratkoročno gledano, šanse da Rusija u skorije vreme povrati svoj novac veoma su male. Da bi se to desilo potrebno je da se u potpunosti reši situacija u Ukrajini, uzimajući u obzir stavove sve tri strane, uključujući i zemlje Evropske unije. Pored toga, postavlja se pitanje ko će nadoknaditi štetu nanetu tokom specijalne operacije, a Zapad, nažalost, namerava da preda zamrznutu imovinu Ukrajini“, rekao je ekspert za Sputnjik.
Za Centralnu banku Rusija zamrzavanje njene imovine znači ograničavanje mogućnosti korišćenja resursa za obavljanje deviznih intervencija za podršku kursa rublje i za gašenje spoljnih dugova.
„Centralnu banku čeka ogroman pravni i politički posao kako bi zaštitila prava da raspolaže svojim sredstvima“, ističe Bogdanov.
Po njegovim rečima, da ne bi izgubila novac, Rusija aktivno mora da reaguje na svaku odluku po pitanju ruske imovine koja je doneta u inostranstvu.

„Treba operativno podnositi tužbe stranim i međunarodnim sudovima, osporavati svaku odluku i zaplenu, stvarati presedane – Centralna banka ima i više nego dovoljno resursa i iskustva za takve akcije“, upozorio je Bogdanov.

Zapadne zemlje uvele su nove sankcije nakon što je Rusija pokrenula specijalnu operaciju čiji je cilj demilitarizacija Ukrajine. Konkretno, zamrznuto je oko 300 milijardi dolara zlatnih i deviznih rezervi Rusije. Strana imovina velikih preduzeća, računi i nekretnine fizičkih lica takođe su potpali pod ograničenja.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski u Vrhovnoj radi - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2022
RUSIJA
Zelenski potpisao zakon: Konfiskuje se ruska imovina u Ukrajini
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2022
RUSIJA
Istorijski govor ruskog predsednika: Važne poruke za ceo svet
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala