- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Ulice u Albaniji u mraku zbog suše, uvoz struje premašio domaću proizvodnju

© Sputnik / Kostis Ntantamis / Uđi u bazu fotografijaTirana, ilustracija
Tirana, ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2022
Pratite nas
Zbog energetske krize izazvane sušom i čestim skokovima cene struje, albanske vlasti naredile su lokalnim samoupravama da po potrebi gase svetla u javnim zgradama i na uličnoj rasveti.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite ina kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, asve video sadržaje na platformi „Odisi“(odysee.com).

Albanska državna elektroprivredna kompanija (KEŠ) u nedelju je zaustavila 11 od 13 turbina u hidro-elektranama usled niskog vodostaja i primorala je državu da uvozi veći deo potrebne količine električne energije, prenosi Rojters.
Država pokušava da diverzifikuje svoju proizvodnju energije izdavanjem dozvola za vetro i solarne parkove kako bi se okončala njena potpuna zavisnost od hidro-elektrana.
Inače, konstatuje Rojters, Albanija sa 2,8 miliona ljudi nema elektrane koje koriste fosilna goriva.
Kao i druge evropske zemlje, Albanija se suočila sa energetskom kriza od prošle godine kada su cene porasle i do pet puta.
Domaća proizvodnja električne energije u Albaniji zavisi od hidro-energije i nedostatak padavina poslednjih meseci i prekomerno korišćenje rezervi vode pogoršali su ionako lošu situaciju.
Situacija u Ukrajini dodatno je povećala cene energenata i albanska vlada u Tirani rekla je da cena može ići do 1.000 evra po megavat-času.

Nepovoljna vremenska prognoza, uvoz struje jedino rešenje

Ministarka energetike Belinda Baluku kaže da, prema prognozi, neće biti kiše u naredne dve nedelje, pa država mora da se oslanja na uvoz.
„Uvoz će od danas biti veći od domaće proizvodnje a u ovom trenutku imamo samo dva generatora u pogonu na reci Drim“, rekla je ministarka u video-poruci.
KEŠ je rekao da su rezerve vode na tri brane na Drimu bile samo za 315 gigavat-časova, u odnosu na 1.230 gigavat-časova prošle godine. Slična situacija je zabeležena i kod drugih manjih privatnih hidro-elektrana, koje čine oko 40 odsto ukupne albanske proizvodnje struje.
Vlasti su odlučile da ne podižu cene za domaćinstva i troškovi uvoza električne energije pokrivaju se iz budžeta, preneo je RTS.
Vlada Albanije je saopštila je da će morati da ubrizga oko 550 miliona evra u ovogodišnji budžet za pokrivanje uvoza struje, ali neki stručnjaci kažu da to može dostići i do milijardu evra.
Osušena zemlja - ilustracija  - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2022
EKONOMIJA
Mađarska izdala upozorenje na sušu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala