- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajinski doktor Mengele bi da kastrira Ruse

© Sputnik / Valery Melnikov / Uđi u bazu fotografijaNelegalni zatvor bataljona „Ajdar“ u selu Polovinkino
Nelegalni zatvor bataljona „Ajdar“ u selu Polovinkino - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2022
Pratite nas
Skandalozan poziv Genadija Druzenka, šefa ukrajinskog projekta „Mobilna bolnica“, na kastraciju zarobljenih ruskih vojnika naišao je na oštru osudu ruske javnosti. Za takav poziv ukrajinskom doktoru Mengeleu, po ruskom krivičnom zakonu, preti kazna i od 10 godina zatvora.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite ina kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, asve video sadržaje na platformi „Odisi“(odysee.com).

Marija Jarmuš, ruski advokat i stručnjak za međunarodno pravo, navodi da bi Druzenko mogao da odgovara po više članova ruskog Krivičnog zakona, od raspirivanja nacionalne mržnje za šta preti kazna od 10 godina do teškog nanošenja štete zdravlju. Prema njenim rečima, na istrazi je sada da utvrdi činjenice i kvalifikuje delo.
„Mislim da će, na kraju, odgovarati za svoje reči. Jedno je pozivati i podstrekivati, a drugo je ako se utvrde činjenice da je neko na osnovu njegovog poziva ili naređenja to delo počinio. U tom slučaju se radi o učešću i izvršenju krivičnog dela i kazne su drastično strožije“, kaže Jarmuševa.
Ona ocenjuje da je sa stanovišta medicinske etike neprihvatljivo da lekar poziva druge lekare da vrše nasilje nad ruskim vojnicima, istovremeno ističući da je ovo „direktno kršenje Ženevskih konvencija koje garantuju humani odnos i postupanje s poštovanjem prema vojnim zarobljenicima“.
„Ti vojnici nisu zarobljenici ukrajinskih Oružanih snaga, već države Ukrajine, koja je dužna da garantuje njihovu bezbednost. Ženevska konvencija predviđa i obavezuje državu koja drži ratne zarobljenike da osigura bezbednost njihovih života, pruži zdravstvenu i medicinsku zaštitu i negu. Nemoguće je reći da je medicinska pomoć isto što i kastraciji ratnih zarobljenika, na šta poziva taj čovek koji očigledno nije nikakav lekar, već osoba koja je izdala svoju profesiju i prosto državljanin Ukrajine“, kaže Jarmuševa.
Ona ocenjuje da je pokretanje krivičnog postupka protiv Druzenka legitiman odgovor ruskog Istražnog komiteta i da treba uraditi proceduralnu procenu Druženkovih postupaka.
„Treba istražiti ovaj zločin i privesti ga pravdi, staviti na međunarodnu poternicu i upotrebiti sva moguća sredstva da to lice krivično odgovara i bude kažnjeno u skladu sa ruskim krivičnim zakonom“, kaže sagovornica Sputnjika.
Jarmuševa ističe da je ovo takođe i kršenje lekarskog kodeksa i lekarske etike, pre svega Hipokratove zakletve.
„Međutim, to je interna stvar medicinske zajednice. Mi, nažalost, nemamo takav krivični član zakona „kršenje lekarske etike kao poziv na nekakve akcije“. Ipak, ovim je definitivno prekršena ne samo medicinska etika, već i sve moralne norme i to osuđuje svaki zakonodavni sistem. To je nedopustivo ponašanje, potpuno necivilizovano“, kaže ona.
Jarmuševa je izrazila nadu da će većina lekara u Ukrajini odbiti naređenje ukrajinskog „doktora Mengelea“, s obzirom da je obaveza lekara pružanje medicinske pomoći i nege, bez obzira da li je pacijent zarobljenik ili civil.
„Dužnost lekara je da pruži medicinsku pomoć, a ne da povređuje... Nažalost, zbog mržnje i činjenice da su ljudi preplavljeni emocijama, a da je rusofobija potpuno podivljala, za očekivati je da će biti zločina nad vojnim licima. Ipak, Rusija ima sve mogućnosti da identifikuje počinioce i da ih privede pravdi. To ne mora da bude danas ili sutra, ali će njima sasvim sigurno biti suđeno, pa makar i za pet godina. Dakle, ono u šta apsolutno ne sumnjam jeste da će oni za svoja dela i za svoje reči odgovarati“, ističe Jarmuševa.

Novi ukrajinski doktor Mengele i novi Ajhman

Šef ukrajinskog projekta „Mobilna bolnica“ Genadij Druzenko, koji je bio aktivista državnog udara u Kijevu i učesnik kaznene operacije u Donbasu, postavljen je na mesto šefa vojnih lekara i sa te dužnosti je na ukrajinskoj televiziji pozvao svoje podređene na nasilje protiv ruskih vojnika. On je naredio lekarima mobilnih bolnica da „kastriraju ranjene ruske vojnike“, ističući da to „nisu ljudi, nego bubašvabe“. Kako je rekao, Rusi će umirati u veoma velikom broju.
Doduše, kasnije se predomislio, uz objašnjenje da su ga ponele emocije i uz obećanje da ipak „nikoga neće kastrirati“.
© Foto : Skrinšot/Sputnjik TelegramŠef ukrajinskog projekta „Mobilna bolnica“ Genadij Druzenko
Šef ukrajinskog projekta „Mobilna bolnica“ Genadij Druzenko  - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2022
Šef ukrajinskog projekta „Mobilna bolnica“ Genadij Druzenko
Zbog takvih stravičnih poziva Druzenko je u ruskoj javnosti prozvan - „novi Mengele“, po Jozefu Mengeli, nacističkom lekaru koga su zbog medicinskih eksperimenata i monstruoznih zločina koje je činio u koncentracionim logorima tokom Drugog svetskog rata nazvali i „anđelom smrti“.
„Mogu da povučem paralelu između poziva ovog doktora i postupaka nemačkih nacista, kada su u logorima nad zarobljenicima vršeni nehumani eksperimenti i kada su ljude ubijali na najsuroviji način. Ovi nacionalistički, nacistički pozivi sada samo slede te strašne primere nacista u Hitlerovoj Nemačkoj“, kaže Jarmuševa.
Ovo nije jedini zastrašujući poziv na linč i ubijanje Rusa u Ukrajini. Ukrajinski televizijski voditelj Fahrudin Šarafmal obećao je da će da učini sve da satre Ruse sa lica zemlje. On je citirajući reči Adolfa Ajhmana, ideologa holokausta, ratnog zločinca i naciste, rekao da je za uništenje jedne nacije potrebno pre svega ubijati decu. On je javno pozvao na „ubijanje ruske dece, kako se ona kasnije ne bi svetila“ i izrazio je nadu da će svaki Ukrajinac „uništiti, iseći i ubiti Moskalje“, kako Ukrajinci pogrdno nazivaju Ruse.
I ukrajinska novinarka Natalija Mosejčuk, u svom obraćanju porodici i posebno ženama ruskih pilota koji učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, posavetovala je da kupe crne marame, pošto će ih „pre ili kasnije staviti na svoje glave“.
Ona im je poručila da treba da se boje, jer će postati udovice, a njihova deca - siročad, pošto će ih „osveta ukrajinskog naroda stići čak i u egipatskim i turskim letovalištima“.
Advokat Marija Jarmuš ocenjuje da su takvi pozivi „manifestacija rusofobije“, koja je veoma izražena u delu ukrajinskog društva. Ona podseća da se takve pretnje često mogu čuti i od ukrajinskih zvaničnika, počev od predsednika Vladimira Zelenskog do raznih deputata Vrhovne rade.
Kako dodaje, takvi pozivi na linč, nasilje i genocid Rusa čuju se u Ukrajini, na teritoriji gde se ti huškači osećaju zaštićeno i gde prolaze nekažnjeno.
„To su krajnje ekstremističke izjave, to je neka vrsta radikalizacije. Svaki poziv na ubistvo druge osobe treba smatrati podstrekivanjem i to treba što pre zaustaviti. Trenutno u Ruskoj Federaciji postoje članovi Krivičnog zakona koji ovo kvalifikuju kao poziv na nasilje i za to je predviđena kazna, ali ako se to nasilje sprovodi onda je to saučesništvo. Zato sam sigurna da će za svaki ovako glasan, javni poziv na nasilje naši nadležni organi registrovati i privesti pravdi odgovorne za ta nezakonita dela“, kaže Jarmuševa.

Tribunal za ukrajinske naciste i ratne zločince

Na pitanje može li se očekivati da se po završetku ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini stvori tribunal, nešto poput Suda u Ninbergu, gde je suđeno nacistima i ratnim zločincima posle Drugog svetskog rata, Jarmuševa kaže da se bez stvaranja takvog tribunala ne može se završiti proces denacifikacije.
„To bi bio logičan završetak čišćenja Ukrajine od nacista, neonacista, od bandi. Već osam godina ti građani Ukrajine nekažnjeno ubijaju ruskogovoreće stanovništvo u Donjeckoj i Luganskoj narodnoj republici. Štaviše, od početka ruske specijalne operacije nacionalistički bataljoni zabranjuju civilima da napuštaju gradove u kojima se vode vojni sukobi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala