- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Ruski pijanista Dmitrij Aleksijev prvi put pred beogradskom publikom

© Sputnik / Aleksandr MakarovDmitrij Aleksijev
Dmitrij Aleksijev - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2022
Pratite nas
Na koncertu koji je zakazan za 8. april u Kolarčevoj zadužbini Aleksijev će izvoditi dela Bramsa i Šumana.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Ovaj višestruko nagrađivani pijanista 1975. godine postao je prvi prvoplasirani pijanista na takmičenju u Lidsu koji je došao iz Sovjetskog saveza.
„Njegovi resitali na vodećim svetskim koncertnim pozornicama i koncertni nastupi sa prestižnim orkestrima obezbedili su mu poziciju jednog od najistaknutijih pijanista tog vremena“ navode organizatori koncerta.
Bogat repertoar Dmitija Aleksijeva uključuje između ostalog dela Šumana, Bramsa, Prokofjeva, Šopena, Rahmanjinova i Šostakoviča, a karijeru su mu obeležili koncerti sa vodećim orkestrima kao što su Berlinska filharmonija, Čikaški simfonijski orkestar, Filadelfijski orkestar, Izraelska filharmonija i drugi.
„Tehnika jeste bitna ali za mene najbitnija stvar je ličnost, kako klavir zvuči pod prstima pijaniste kao i smisao i lepota muzike. Kako muzičar razume dušu muzike“, rekao je svojevremeno Aleksijev.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala