- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Mostarska HVIDRA traži aktiviranje Herceg-Bosne

© AP Photo / Amel EmricZastava BiH
Zastava BiH - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2022
Pratite nas
Nakon neuspešnih pregovora o izmenama Izbornog zakona i izjave šefa bošnjačke SDA Bakira Izetbegovića, Udruženje hrvatskih vojnih invalida domovinskog rata (HVIDRA) Mostar pozvalo je na aktiviranje Herceg-Bosne, koja bi se prostirala na području koje je kontrolisala HVO tokom rata, a unutar međunarodno priznatih granica BiH.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Iz HVIDRA-e pozivaju međunarodnu zajednicu da osudi i sankcioniše šovinističku i destruktivnu politiku Izetbegovića i, kako navode, njegovog radikalnog krila, kao što su osudili srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, preneo je sarajevski portal Kliks.
"Nakon što je Izetbegović juče razorio Federaciju i proglasio jednonacionalnu Bošnjačku Republiku vreme je za aktiviranje Hrvatske Republike Herceg-Bosne", saopšteno je iz HVIDRA-e.
Ističu da, "odbijanje postizanja rešenja o izbornom zakonu predsednika SDA Bakira Izetbegovića na poslednjoj sarajevskoj rundi pregovora poslednji čin uništavanja BiH i jednostranog proglašenja jednonacionalne Bošnjačke Republike".
"Pokušaji stvaranja jednonacionalne bošnjačke države imaju svoje korene u Islamskoj deklaraciji Alije Izetbegovića, događajima nakon prvih višestranačkih izbora, ponašanjem bošnjačke politike tokom srpske agresije kada su izjavljivali da to nije njihov rat, potezima nakon rata, a sve je kulminiralo otimanjem pozicija i pokušajima potpunog uništenja političke pozicije Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda u BiH", navode iz mostarske HVIDRA-e.
Zbog toga HVIDRA Mostar smatra "da je bošnjačka politika razorila Federaciju BiH" i da hrvatsko političko rukovodstvo treba hitno da aktivira sedmi zaključak s poslednjeg vanrednog zasedanja Hrvatskoga narodnog sabora, koji se odnosi na institucionalnu i teritorijalnu reorganizaciju BiH zasnovanu na federalizmu i konsocijaciji".
"Potrebno se vratiti na postavke pre Vašingtonskog sporazuma i proglasiti Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu koja bi imala izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast. Republika bi se prostirala na području koje je Hrvatsko veće odbrane odbranilo tokom Domovinskog rata, a unutar međunarodno priznatih granica Bosne i Hercegovine", navode iz te organizacije.
U ovom trenutku, kako ističu, "ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje izbora i njihovo sprovođenje bi, prema sadašnjim pravilima, bilo protivustavno i ponižavajuće, kako za Hrvate, tako i za pripadnike ostalih naroda".
"Američka i evropska administracija u BiH treba jasno i nedvosmisleno da osudi i sankcionirati destruktivnu, šovinističku, nacionalističku, hegemonističku i unitarističku politiku Bakira Izetbegovića i njegovog radikalnog krila oličenog u SDP-u Nermina Nikšića i DF-u Željka Komšića, koji su zajedničkim snagama onemogućili postizanje dogovora", poručuju iz HVIDRE i ističu:
"To treba učiniti na isti onaj način kako su osudili separatističku politiku Milorada Dodika. Istovremeno kao garanti potpisivanja Mostarskog sporazuma treba istrajati na njegovom sprovođenju. HVIDRA Mostar ovim putem daje punu potporu hrvatskom pregovaračkom timu na čelu s predsednikom Hrvatskoga narodnog sabora Draganom Čovićem".
Mapa Balkana - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala