- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Monstruozno: Rusija objavila dokaze o zverstvima ukrajinskih ekstremista /foto/

© AP Photo / Evgeniy MaloletkaUkrajinski vojnik iz dobrovoljačkog bataljona "Kijev-2" na istoku Ukrajine
Ukrajinski vojnik iz dobrovoljačkog bataljona Kijev-2 na istoku Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2022
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je na svom sajtu novi istorijsko-obrazovni projekat „Arhive pamte sve... Zločini ukrajinskih nacionalista ne podležu zaboravu“, koji je posvećen dokazima monstruoznih zverstava ukrajinskih ekstremista prema sopstvenom narodu tokom Drugog svetskog rata.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Objavljivanje dokumenata iz fondova Centralnog arhiva Ministarstva odbrane Rusije ima za cilj očuvanje istorijskog sećanja i istine o krvavim masovnim zločinima i zverstvima ukrajinskih nacionalista prema svom narodu, koji je poslednjih godina zločinački ukrajinski režim namerno gurnuo u zaborav“, navelo je Ministarstvo.
Tokom Drugog svetskog rata, sovjetske vlasti i komanda Crvene Armije inicirali su rasvetljavanje zločina nacističkih okupatora na okupiranim teritorijama SSSR-a.
Otkrivene su i potvrđene mnogobrojne činjenice o genocidu nad sovjetskim civilnim stanovništvom koji su počinili fašistički okupatori i ukrajinski ekstremisti: maltretiranja, pljačke i masovna ubistva (često sa izuzetnom okrutnošću), potpuno nevinih građana – starih, žena i dece.

„Ukrajinska vojska“ Trećeg Rajha

Već u januaru 1942. godine narodni komesar unutrašnjih poslova SSSR-a Lavrentij Berija obaveštavao je Narodni komesarijat za odbranu da se pod nemačkom komandom na okupiranoj teritoriji SSSR-a stvara „ukrajinska vojska“.
U dokumentu se navodi da Nemci ne samo da su izvršili registraciju Ukrajinaca vojnih obveznika od 16 do 50 godina, već i otvarali specijalne logore i škole za ratne zarobljenike ukrajinske nacionalnosti, gde su ih između ostalog, obučavali taktici i borbi.

Čak su i deca zverski ubijana

Neka objavljena akta, koja posebno pominju zverstva ukrajinskih neonacista od 7. juna 1944. godine u selu Kosuv, svedoče i o posebnoj surovosti banderovaca, koja je naročito dolazila do izražaja pri masovnim ubistvima.
„Lekarskim pregledom utvrđeno je da se među otkrivenim leševima nalaze žene, deca i starci. Pregled je pokazao da su građani ubijeni bez upotrebe vatrenog oružja, nakon mučenja, odnosno udaranjem teškim predmetima, usled čega su nastali prelomi lobanja, udova, udarci u grudni koš i drugo“, navodi se u dokumentu.
Prema dokumentu, pronađeno je i pet jama u blizini sela Mogilnici sa leševima zverski mučenih građana i zarobljenih vojnika Crvene armije.

Obmane ukrajinskih vlasti

Ne treba misliti da su banderovske bande vodile takozvani „oslobodilački“ rat i protiv Nemaca i protiv Crvene armije, u šta ukrajinske vlasti pokušavaju da ubede svoje građane poslednjih decenija, napominje Ministarstvo.
Objavljena prepiska načelnika ukrajinskog štaba partizanskog pokreta „O aktivnim delovanjima banderovaca na Volinju u kontaktu sa Nemcima protiv Crvene armije i sovjetskih partizana“ od 10. maja 1944. ne govori samo o bliskoj vojno-političkoj saradnji fašističkih okupatora i banderovaca-kolaboracionista, već i o „selektivnosti“ kolaboracionista pri vršenju zločina. Pored dokaza da su Nemci snabdevali jedinice Ukrajinske ustaničke vojske i banderovskih grupa hranom i nemačkim oružjem, u dokumentu se navodi da ukrajinski ekstremisti ne treba da se bore „protiv Mađara, Slovaka, Litvanaca i drugih Hitlerovih savezničkih snaga“.

Posebna agresija prema Rusima

Predstavljeni su i različiti politički izveštaji regionalnih vojnih komesarijata za 1944. i 1945. godinu koji opisuju zločine banderovaca nad civilima u Ternopoljskoj, Černovickoj, Stanislavskoj i Rovenskoj oblasti Sovjetske Ukrajine, kao i njihovom teroru nad lokalnim stanovništvom. Ti dokumenti sadrže izveštaje o ubistvima čitavih porodica.
Ukrajinski ekstremisti su ispoljavali posebnu agresiju prema Rusima, o čemu svedoče sledeći redovi izveštaja: „U selu Kurinov u istoimenoj oblasti razbojnici su obesili sveštenikovog sina samo zato što je Rus“.
Ekstremisti su organizovali i provokacije. Prema političkom izveštaju Glavne političke uprave Crvene armije od 10. avgusta 1944. godine, ukrajinski nacionalisti su organizovali provokacije, tako što su ubijali civile ukrajinske nacionalnosti, a cilj je bila diskreditacija Crvene armije.
Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
RUSIJA
Kremlj: Ukrajinski neonacisti biće kažnjeni za ratne zločine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala