- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

NATO ga je oterao iz Srbije – postao je heroj na Kipru: „Đokovićev uspeh mi daje snagu“ /video/

© AFP 2023 / GIUSEPPE CACACEMilan Trajković
Milan Trajković - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2022
Pratite nas
Dve decenije pošto je napustio rodnu Srbiju, Milan Trajković se vratio na velika vrata, kao reprezentativac Kipra u trčanju sa preponama. Momak rođen u Surdulici morao je da napusti domovinu sa porodicom nakon NATO agresije na Jugoslaviju i na teži način je tražio svoj put ka zvezdama.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Rođen je 1992. godine u Surdulici, ali je kao devetogodišnjak morao da ode iz rodnog grada, a razlozi za to su dobro poznati i njegovim kiparskim „zemljacima“.
„Rat ga je primorao da ode od kuće. Najpre su na put krenuli njegovi roditelji, a kasnije su Milan i sestra krenuli na put“, prenosili su kiparski mediji.
Milan je dodao da se sve tada dogodilo veoma brzo.
„Srećom, vršnjaci su me lepo dočekali, polako sam počeo da učim grčki jezik. Bilo im je čudno što se zovem Milan, želeli su da znam ko sam i šta radim tu. Bio sam dete tada i sve mi je izgledalo kao igra. Sećam se prvog dana, šetali smo plažom u Limasolu, potom otišli u restoran na ručak gde je moja majka radila. Bio sam srećan jer sam sa svojom porodicom“, govorio je Trajković.
Sport mu je bio u duši, najpre je počeo da se bavi fudbalom u ekipi Apolona iz Limasola, a kasnije je upoznao atletiku – i zaljubio se.
Kao 17-godišnjak pobedio je na nacionalnom školskom takmičenju, pokušao je da se bavi i atletikom i fudbalom u isto vreme, ali je posle učešća na Evropskom juniorskom šampionatu 2011. odlučio da se posveti „kraljici sportova“.
Pet godina kasnije oborio je državni rekord nekoliko puta, a na Evropskom prvenstvu u Amsterdamu stekao i normu za Olimpijske igre u Riju, gde je na kraju bio sedmi u finalu, ponovo postavivši najbolji rezultat Kipra u istoriji.
Ali, pre pet godina je govorio da mu Srbija nedostaje...
„Najlepše uspomene su vreme koje sam provodio sa svojom porodicom i to je ono što mi danas najviše nedostaje“.
U Srbiji je bio i pre Svetskog prvenstva u dvorani u Beogradu – takmičio se na Balkanskom prvenstvu, a potom i na Evropskom prvenstvu. Osvajanjem zlatne medalje postao je heroj Kipra.
„Moj život se tada promenio, od sportiste u senci postao sam heroj nacije. Pomislio sam da sam izgubio trku, pravio sam greške, ali sam potom video da sam prvi prošao kroz cilj i sve pre toga sam zaboravio“, govorio je Milan za sajt mojkipar.com.
Uzor mu je, naravno, Novak Đoković.
„Rekao sam mnogo puta, moj idol je Đoković. Iako dolazi iz male zemlje kao što je Srbija, uspeo je da postane najbolji na planeti. To je neverovatan uspeh i uvek mi daje snagu i motiv da i ja mogu da budem najbolji u ovome što radim“, rekao je Trajković.
Trku u Beogradu, na 60 metara sa preponama, Trajković je završio na deobi šestog mesta sa rezultatom 7,62, ali je sasvim sigurno da, imajući u vidu ko mu je uzor, neće to shvatiti kao poraz već kao motiv za dalje i inspiraciju da se sa svojim idolom sretne, ako ne ranije, onda na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala