- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Mića Popović i njegovi savremenici: Dela čuvenih slikara pred pirotskom publikom

© Foto : GSLU Niš izložba „Mića Popović i njegovi savremenici“
izložba „Mića Popović i njegovi savremenici“  - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2022
Pratite nas
U Galeriji „Čedomir Krstić“ u Pirotu otvorena je izložba „Mića Popović i njegovi savremenici“ koja prikazuje kretanja u našoj umetnosti tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, u vreme najveće slikarske i izložbene aktivnosti Miće Popovića.
Pirotska publika u prilici je da se susretne sa slikama Miće Popovića, autora jedinstvene misli, izraza i etičkog kodeksa, budne kritičke svesti i jasnih percepcija prilika vlastitog vremena.
Osim Popovićevih slika izložba sadrži radove još 24 umetnika među kojima su slike Ljubice Cuce Sokić, Ivana Tabakovića, Peđe Milosavljevića, Mihajla Petrova, Petra Omčikusa, Pavla Vasića, Bate Mihajlovića, Stojana Ćelića, Zorana Pavlovića i drugih poznatih slikara SFRJ i Srbije.
„Iako je izložba nevelikog obima, uverava nas u značaj i sadržajnost kolekcije GSLU Niš i ilustruje višeslojna kretanja u našem slikarstvu od vremena stišavanja enformela, potvrđujući paralelno egzistirajuće pravce i umetničke izraze koji se temelje na apstrakciji, geometrijskim tendencijama, nadrealnim i imaginarnim figurativnim sklopovima, novoj predmetnosti ili novom ekspresionizmu“ navode iz niške Galerije savremene likovne umetnosti.
Postavku čine umetnička dela nastala u periodu od 1932. godine (Pavle Vasić, „Portret Zage“) pa do 2000. godine (Petar Omčikus, „Sardele“), rađena tehnikama ulje na platnu ili kartonu, akrilik na platnu, pastel ili kombinovanom tehnikom.
Inače, GSLU Niš je za 52 godine rada priredila više od 1.300 izložbi domaće i strane savremene umetnosti i formirala fond umetničkig dela koji trenutno broji 1.985 dela.
Autorka izložbe je istoričarka umetnosti Milica Todorović, a zainteresovani će moći da je pogledaju do 1. aprila.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala