- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Komedijaš umišlja da je Napoleon ili Hitler pa „pokreće“ svetski rat

© AP Photo / Ukrainian Presidential Press Office Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2022
Pratite nas
Izjave ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog su unapred dogovorene i režirane, pa je tako i s njegovom porukom da ako pregovori s Putinom propadnu, to može da znači Treći svetski rat, smatra politikolog Aleksandar Pavić.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Svetske ratove su, kroz istoriju, započinjali Napoleon i Hitler. Danas o trećem svetskom ratu govori nekadašnji glumac i komičar, aktuelni predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.
Kako za Sputnjik kaže Aleksandar Pavić, Zelenskog kao ličnost samog po sebi ne treba shvatati ozbiljno, ali treba imati na umu da je on nečiji glasnogovornik i marioneta i da je on taj koji je, zahvaljujući potezima onih koji upravljaju njime, izazvao ovaj rat u Ukrajini.

Šta kriju poruke o Trećem svetskom ratu

„Zelenski je, bukvalno, agent provokator zapadne „duboke države“, sa očiglednom funkcijom da se Rusiji ne ostavi druga opcija nego da interveniše jer je Ukrajina nameravala da napadne Donbas i da ponovi recept iz Republike Srpske Krajine. To je sada već sasvim očigledno pa je u mirotvoračke namere Zelenskog, odnosno njegovih gazda, apsolutno smešno poverovati“, ukazuje Pavić.
U tom smislu, kako kaže, Zelenskog ne može da tretira kao nezavisnu ličnost, budući da je on pod čvrstom kontrolom, a njegove javne izjave su unapred dogovorene i režirane.
„To da li ovakve izjave hrane njegov ego nije čak ni bitno, jer on nije taj koji se pita. Ovde se rešavaju pitanja svetskog mira i sigurno je da te stvari ne mogu biti prepuštene jednom Zelenskom, baš kao ni nekom Kurtiju koji, slučajno, ima iste pokrovitelje kao i predsednik Ukrajine. Na žalost, fraza „treći svetski rat“ nije izašla samo iz usta Zelenskog. To je ovih dana pomenuo i američki predsednik Bajden, a taj scenario je pomenut i u listu Njujork tajms. Jednostavno, deluje kao da se to ponavlja kako bi se ljudi polako navikli na mogućnost da izbije treći svetski rat i mislim da je to jedna od funkcija koju ova njegova izjava ima“, ocenjuje Pavić.
Ova poruka, smatra naš sagovornik, ima još jednu funkciju - da bude neka vrsta pripreme za to da se optuži Rusija ukoliko stvari dodatno eskaliraju.
„To treba da zvuči kao – eto, mi smo hteli, ali Rusija nije htela i eto sada trećeg svetskog rata za koji je kriva Rusija. Naravno, to se ne može shvatiti ozbiljno, baš kao što se Zelenski ne može shvatiti ozbiljno kada kaže da traži susret sa Putinom. On je svih ovih godina od kako je postao predsednik imao priliku da se susreće sa Putinom i imao je više puta priliku da pristupi ispunjavanju Minskih sporazuma. Ne samo da ništa od toga nije uradio nego je čak i u nedeljama koje su prethodile specijalnoj operaciji Rusije u Ukrajini izjavljivao da mu ne pada na pamet da Minske sporazume ispuni“, podseća Pavić.

Gospodari Zelenskog žele rat

Iako je, dodaje politikolog, Zelenski vinovnik ovog rata, sada je u funkciji prebacivanja odgovornosti na Rusiju za sve što će uslediti jer je, primećuje, očigledno da ne postoji volja u Kijevu, odnosno kod onih koji kontrolišu Kijev, da ovaj rat privedu kraju.
„Naprotiv. Vidimo dodatno zaoštravanje, dodatne eskalacije, dodatno slanje naoružanja Ukrajini, dodatno dizanje antiruske retorike, što govori da gospodari Zelenskog zapravo žele rat za koji će okriviti Rusiju. U tom smislu treba i posmatrati ovu izjavu Zelenskog o trećem svetskom ratu, koja je u domenu informativnog rata protiv Rusije“, kategoričan je Pavić.
Upravo zato se, podvlači politikolog, izjave Zelenskog poput one da je spreman za razgovore sa Putinom i da „ako postoji samo jedan odsto šanse da zaustavimo ovaj rat, treba da iskoristimo ovu šansu“, ne mogu ozbiljno shvatiti.
„To govore i postupci Rusije koja će ostvariti svoje ciljeve i koja će sama proceniti sa kim treba da razgovara i ko je, uopšte, adekvatan sagovornik u ime Kijeva. Zelenski je imao više od tri godine da se pokaže kao adekvatan sagovornik, ali on je porušio sve moguće mostove koji su mogli da dovedu do sporazuma, mira, da nikada ne dođe do ovoga do čega je sad došlo“, kaže Pavić.
Kako dodaje, i uporne molbe Zelenskog da NATO primi Ukrajinu u svoje članstvo koje su daleko od realnih, upravo pokazuju da je reč o osobi koja je agent-provokator.
„Pa ceo rat je i izbio zbog toga što je NATO nastavio da postoji i da se širi ka istoku i što nije bio spreman da prihvati dogovor po kojem bi Ukrajina bila neutralna. Da se NATO nije tako ponašao ništa od ovoga se ne bi desilo, a možda bi i Krim danas, iako nepravedno, bio deo Ukrajine i nikakav sukob ne bi izbio. To što Zelenski sada traži članstvo u NATO, a što je Rusija rekla da neće da toleriše, samo dokazuje da Zelenski želi da izazove treći svetski rat, odnosno da to žele oni koji njega kontrolišu. Zelenskog treba slušati samo da se pročita šta su namere i tendencije onih koji njime stvarno upravljaju, a to su glavni centri moći na Zapadu“, smatra Pavić.

Namere centara moći u Vašingtonu daleko od miroljubivih

Da su ti centri moći u Vašingtonu imali miroljubive namere, zaključuje Aleksandar Pavić, NATO bi bio raspušten kada i Varšavski pakt, ne bi pogazili obećanja data sovjetskom rukovodstvu da se neće širiti dalje na istok i bili bi spremni da se odreknu ambicije da usisaju i Gruziju i Ukrajinu u NATO:
Jasno je ko je vinovnik ovog sukoba, ko huška na treći svetski rat i očigledno je da oni nameravaju dalje da zaoštravaju situaciju i da ih nije briga za ostatak čovečanstva. Da jeste, ne bi putem ovih silnih sankcija pospešivali ekonomske krize i na globalnom nivou i u svojim zemljama. Tako da imamo posla sa vrlo opasnom strukturom, onom koju je Tramp nazvao „duboka država“, koja je spremn da zarad očuvanja svoje moći započne čak i treći svetski rat.“
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da je spreman da pregovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali je upozorio da ako bilo koji pokušaj pregovora ne uspe, to može da znači da bi borba između dve zemlje dovela do „trećeg svetskog rata“.
Njegova izjava usledila je nakon poruke američkog predsednika Bajdena da neće voditi rat protiv Rusije u Ukrajini. „Direktan sukob NATO i Rusije je treći svetski rat - nešto što moramo da pokušamo da sprečimo”, rekao je Bajden u petak u govoru o Ukrajini u Beloj kući.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala