Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Jeziva manipulacija Albanaca na KiM - tvrde da ih Srbi truju kroz hranu

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICRoba široke potrošnje iz Srbije se i dalje nalazi u prodaji na KiM
Roba široke potrošnje iz Srbije se i dalje nalazi u prodaji na KiM  - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2022
Pratite nas
Spekulacije da je hrana koja dolazi iz Srbije otrovna, koje se plasiraju preko dva moćna i uticajna kanala - medija i verskih institucija nisu put koji će Srbima na KiM obezbediti miran život, komentar je politikologa sa Kosova i Metohije Aleksandra Gudžića.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Glavna „zabava“ kosovske elite ovih dana je uveriti albanski narod kako Srbija truje Albance preko proizvoda iz centralne Srbije. Ta tema dignuta na taj nivo ozbiljnosti da je postala deo pripovedanje imama u džamijama, ali i inspiracija za TV spot u kome devojčica u punoj prodavnici upozorava oca da ne kupuje srpski proizvod jer je - otrovan.

Jeziv poduhvat antisrpske histerije

Aleksandar Gudžić veruje da je ova antisrpska histerija posledica straha kosovskih Albanaca da ne budu „ostavljeni u drugom planu“ u međunarodnim krugovima zbog dešavanja u Ukrajini.
„Ova pojava na KiM može da dovede do ozbiljnih posledica. U budućnosti, ovo može da dovede do nasilja nad Srbima, i zato bi oni koji vode kosovsko društvo morali da povedu računa i o izjavama i o posledicama ovakvog delovanja. Jer kada često jedan narod optužujete da vam radi o glavi i da radi protiv interesa drugog naroda, može se očekivati da dođe do nasilja i ponavljanja svega onoga što se Srbima u prošlosti dešavalo na KiM,“ navodi naš sagovornik.

Jedini narativ Prištine je loš Srbin

Kosovske političke elite, dodaje on, još od devedesetih svoju poziciju grade na narativu o srpskoj krivici o tome da su Srbi okupatori i agresori i svaku priliku su koristili da raspiruju mržnju prema Srbiji i Srbima.
„Ova dešavanja su nastavak tog narativa. Setimo se onog čuvenog navodnog trovanja albanske dece od strane Srba, a danas imamo jednu novu konstrukciju slične priče, s tim što je pojačana pozivom kosovske političke elite da bojkotuje srpsku hranu jer je otrovna,“ navodi Gudžić.
S druge strane, primećuje on, nije neinteresantna ni priča koja ide uz ovakav prilog, a po kojoj svaki dinar koji se potroši na srpsku robu ide direktno za kupovinu oružja u Beogradu.
„Jedino što kosovske elite mogu da ponude svom narodu je nacionalizam jer je Kosovo zemlja izneverenih očekivanje iz koje više od 50 odsto mladih želi da ode. Iz tih razloga njima treba ponovno buđenje „nacionalnog“ jer ništa drugo nemaju u ponudi,“ veruje naš sagovornik.

Kampanja koja može da ugrozi Srbe

Gotovo svi mediji na KiM objavili su da se i u muslimanskim verskim objektima mogu čuti pozivi Albancima na bojkot srpske robe. Takav poziv stigao je i direktno od predsednika Saveta islamske zajednice u Prištini Hetema Spjanija koji je poručio građanima da kupuju i jedu isključivo domaće proizvode i izbegavaju one koji dolaze iz centralne Srbije.
Ovaj poziv i ova poruka je da koristimo naše proizvode što je više moguće, jer je to za dobro našeg naroda, za dobro naših građana i naše države - rekao je imam Hetem Spjani u džamiji "Jašar-paša".
Skandaloznu kampanju protiv svega što dolazi iz Srbije prošle nedelje je pokrenula grupa "Besa Besa" koja je poziv na bojkot srpskih proizvoda na Kosovu "upakovala" u video spot pod nazivom "Ne kupujte srpske proizvode".

Pozivi na bojkot srpskih proizvoda

I pre ovoga postojali su pokušaji da se robi poreklom iz Srbije zalepi neprijateljska etiketa, kako bi se ona izbacila iz rafova kosovskih prodavnica. Jedan od slučajeva koji po bizarnosti može da se uporedi sa ovim najnovijim je ekspresno zatvaranja bifea u kosovskom parlamentu, jer su se albanski poslanici žalili da se u njemu služe pića iz centralne Srbije.
Inače, član Pokreta Samoopredeljenje i predstavnik ove stranke u CIK-u Sami Kurteši rekao je da veliki broj članova njihove stranke upućuje poziv na bojkot srpskih proizvoda. Kurteši kaže da je „zastrašujuće je kada vidimo za šta srpski novac u ovom trenutku koristi srpska politika“, ističući da je vojni budžet Srbije veći od ukupnog budžeta Albanije, Kosova, Makedonije, Bosne i Crne Gore, zajedno.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala