- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Dlakava zmija hit na društvenim mrežama: Biolog rasvetlio „misteriju“ /video/

Dlakava zmija - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2022
Pratite nas
Lokalno stanovništvo nadalo da je u pitanju božanstvo, a onda se oglasila nauka.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite ina kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, asve video sadržaje na platformi „Odisi“(odysee.com).

Tajlanđanin po imenu Tu bio je zbunjen kada je u bari u blizini svoje kuće ugledao neobično stvorenje. Stavio ga je u glinenu posudu sa vodom i odneo da pokaže porodici. Svi su bili zbunjeni neobičnim izgledom gmizavca.
Njegova nećaka Varaporn Panjasarn rekla je lokalnoj novinskoj agenciji da je prvi put videla takvu zmiju. Napravila je i snimak koji se brzo proširio društvenim mrežama, gde sada stručnjaci spekulišu o tome šta je Tu zapravo uhvatio.

Prva „teorija“: u pitanju je božanstvo

U prvim komentarima, uglavnom laika, čak je pisalo da je u pitanju božanstvo Naga.
U hinduizmu, budizmu i džainizmu, to je naziv božanske rase polu-zmijolikih stvorenja koja žive u podzemnom svetu (Patala). Najčeće su prikazani u tri oblika: u antropomorfnom, zmijolikom ili kao polu-čovek, polu-zmija.
U budizmu, Naga se obično pojavljuje u liku velike kobre, nekad sa jednom ali ponekad i sa mnogo glava. Neke od njih imaju magičnu sposobnost da se transformišu u čovečiju.
Nage žive i sa bogovima i sa ljudima. Većina njih, prema budističkoj mitologiji, žive u potocima ili u okeanu; ali postoje i one koje žive u pećinama, piše „Nacionalna geografija“.
Naučnici su ovu teoriju odbacili.

Druga najčešća „teorija“: u pitanju je dlakava zmija

Iako još nisu sreli dlakave gmizavce, naučnici su proverili teoriju. Švajcarski genetičar Mišel Milinković kupio je agamu bez ljuski. On je sa kolegama napravio niz eksperimenata tokom kojih su pažljivo proučavali embrione agame, nilskog krokodila i kukuruznog smuka. Ovaj tim naučnika je otkrio da perje, krljušti i kosa imaju zajedničko poreklo.
Biolozi su otkrili da se plakodi zapravo formiraju u embrionalnoj fazi, što znači da bi se u toj fazi mogla formirati i dlaka. Možda je u istoj fazi došlo i do mutacije kod ove zmije. Međutim, naučnici nemaju načina da tu teoriju dokažu.

Šta se zapravo desilo?

Kako bi napravio interesantan blog, tajlandski bloger i biolog je otišao da snimi misterioznu zmiju. Prilično brzo mu je postalo jasno o čemu je reč.
Čim gmizavca izvadite iz vode, njegove sjajne „dlake“ se zalepe za telo i više ne izgledaju tako magično.
Ispostavilo se da je Tajlanđanin uhvatio vodenu zmiju iz porodice Homalopsidae. Bloger smatra da je zmija predugo živela u plitkom i kamenitom delu močvare, čekajući plen, pa su na leđima počele da joj rastu mahovina i alge.
„Mislim da zmiji neće biti potrebna pomoć veterinara. Alge će same pasti“, rekao je on.
Pratioci blogera potvrdili su teoriju o vegetaciji na telu vodenih zmija, a ispostavilo se da to uopšte nije retka pojava.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala