- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarska dilema: Da li će produžiti saradnju sa „Gaspromom“ ili će odustati od ruskog gasa

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaGasno čvorište kompanije "Gasprom"
Gasno čvorište kompanije Gasprom - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2022
Pratite nas
Bugarsko rukovodstvo još uvek nije zauzelo jasan stav o isporukama ruskog gasa: u subotu je ministar finansija Asen Vasilev izjavio da zemlja ne namerava da pregovara sa „Gaspromom“ o produženju sporazuma za snabdevanje gasom, međutim premijer Kiril Petkov u ponedeljak nije isključio mogućnost za nastavak kupovine gasa od Rusije.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Ministar finansija u subotu je u intervjuu za Bugarski nacionalni radio izjavio da u trenutnoj situaciji Bugarska ne može da učestvuje u pregovorima sa ruskim dobavljačem o ugovoru koji ističe krajem 2022. godine. On je napomenuo da Bugarska već očekuje obustavu isporuka ruskog gasa – bilo zbog sankcija EU, bilo kao rezultat odluke samog „Gasproma“. Prema njegovim rečima, Bugarska ima alternativne načine za uvoz gasa: preko Transbalkanskog gasovoda, kao i snabdevanjem iz Katara, Alžira i isporuka prirodnog tečnog gasa iz Grčke i Turske.
Vasilev je objasnio da Evropska unija sada pokušava da izradi zajedničku gasnu strategiju za sve svoje članice. On je izrazio nadu da će takva strategija biti razrađena pre 1. januara.
„U naredne dve nedelje razgovaraćemo o tome na evropskom nivou – da se napravi zajednički sporazum o snabdevanju gasom za celu Evropsku uniju. Drugo, kada obim (isporuka gasa) bude veći, biće moguće pregovarati o boljim cenama (sa mogućim dobavljačima)“, objasnio je Vasilev.

Dvosmislene poruke

Poruka Vasileva je zvučala dvosmisleno, smatra bivši direktor Bugarskog energetskog holdinga Valentin Nikolov. On smatra da su Vasilevove reči bile upućene i Zapadu i bugarskim građanima.
„Poruka za Evropu i naše partnere iz SAD – nećemo pregovarati sa ‘Gaspromom’, ali poruka za Bugarsku treba da bude ovakva: sada je rat, tako da nema mogućnosti da se pregovara dok traje rat“, objasnio je Nikolov za BNR.
Perspektive o odustajanju od ruskog gasa prokomentarisao je i stručnjak za energetiku Ivan Hinovski. Prema njegovim rečima, bilo bi razumno produžiti ugovor sa „Gaspromom“ na najmanje šest meseci kako bi imali vremena za pripremu alternativnih šema za dobijanje gasa.
Bugarska za sada nema pravih načina da diverzifikuje izvore gasa. Azerbejdžanski gas, na koji Bugarska računa, zapravo se može smatrati i ruskim, pošto je „Gasprom“ većinski vlasnik azerbejdžanske kompanije SOKAR, primetio je ekspert.
„Oko nas je samo ruski gas. Misliti da ćemo se potpuno spasiti uvozom azerbejdžanskog gasa je zabluda“, naglasio je Hinovski.
Premijer Kiril Petkov u ponedeljak je rekao da Bugarska ne namerava da odustane od pregovora sa „Gaspromom“, ali da Bugarska treba da ima druge opcije za snabdevanje gasom kako bi obezbedila povoljnije uslove u pregovorima sa Rusijom. Premijer je takođe pozvao da zemlja bude spremna za svaki razvoj događaja u energetskom sektoru, uključujući i onaj koji isključuje isporuke „Gasproma“.
Petkov je ranije posetio grčki grad Komotini, gde je došao da vidi kako ide izgradnja bugarsko-grčkog interkonektora. Za Bugarsku su važni alternativni izvori gasa, zbog čega se on danas nalazi ovde, objasnio je Petkov.
„Ako se situacija vrati u normalu, ‘Gaspromov’ gas će biti deo našeg (energetskog) miksa. Kada imate opcije, pregovori teku drugačije“, zaključio je on.
Podsetimo, ruska vojska započela je 24. februara specijalnu vojnu operaciju s ciljem demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine.
Zapad je uveo teške sankcije Rusiji zbog toga, a američki predsednik Džozef Bajden je 8. marta zabranio uvoz energenata iz Rusije u Ameriku.
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2022
REGION
Bugarska odustaje od ruskog gasa?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala