- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Amerika uvodi ograničenje ulaska u zemlju kineskim zvaničnicima

© AP Photo / Frederic J. BrownAmerički državni sekretar Entoni Blinken tokom sastanka sa delegacijom Kine na Aljasci
Američki državni sekretar Entoni Blinken tokom sastanka sa delegacijom Kine na Aljasci - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države ograničavaju vize kineskim zvaničnicima zbog njihove „umešanosti u represivne akte protiv etničkih i verskih manjinskih grupa“, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

SAD se protive potezima kineskih zvaničnika koji zlostavljaju, zastrašuju, nadziru i otimaju pripadnike etničkih i religijskih manjinskih grupa, uključujući one koji traže zaštitu u inostranstvu, kao i američkih državljana koji govore u korist te ranjive populacije, saopštio je Blinken.
„Posvećeni smo odbrani ljudskih prava širom sveta i nastavićemo da koristimo sve diplomatske i ekonomske mere kako bismo promovisali odgovornost“, kazao je Blinken.
Američki državni sekretar istakao je da će sankcije biti uvedene protiv onih koji su „odgovorni za, ili saučestvuju u politici ili akcijama represije na religijskoj osnovi, prema etničkim manjinama, novinarima, sindikalnim organizatorima, aktivistima za ljudska prava, disidentima i mirnim demonstrantima u Kini i šire“.
Blinken je pozvao kineske vlasti da „zaustave transnacionalnu represiju, kao što je ućutkivanje aktivista ujgurskog porekla u SAD i drugih, tako što zabranjuju njihovim porodicama da napuste Kinu“.
„Pozivamo kinesku vladu da zaustavi tekući genocid i zločine protiv čovečnosti u Sinđanu, represivnu politiku na Tibetu, suzbijanje osnovnih sloboda u Hongkongu, kao i kršenje ljudskih prava i verskih sloboda drugde u toj zemlji“, dodao je Blinken.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala