- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američki admiral: Kina pretvorila tri veštačka ostrva u vojne baze

© AP Photo / Aaron FavilaAdmiral Džon Akvilino, komandant Indopacifičke flote SAD, u izviđačkom avionu iznad Južnog kineskog mora
Admiral Džon Akvilino, komandant Indopacifičke flote SAD, u izviđačkom avionu iznad Južnog kineskog mora - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2022
Pratite nas
Kina je kompletno militarizovala i pretvorila u vojne baze najmanje tri veštačka ostrva u Južnom kineskom moru, gde su postavljeni protivbrodski i protivvazdušni raketni sistemi, laserska oprema i oprema za protivelektronska dejstva, kao i borbeni avioni, rekao je američki admiral Džon Akvilino, komandant Indopacifičke flote SAD.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Kineski potezi su u potpunoj suprotnosti sa ranijim izjavama predsednika Kine Si Đinpinga kako ta država ne želi da pretvori ostrva u vojne baze, rekao je američki admiral.
„U poslednjih 20 godina svedočimo najvećem vojnom podizanju Kine od Drugog svetskog rata. Unapredili su sve svoje sisteme, a to naoružavanje destabilizuje region“, rekao je Akvilino novinarima dok je u izviđačkom avionu nadletao sporni deo Južnog kineskog mora.
© AP Photo / Aaron FavilaŠpijunski avion kojim je admiral Džon Akvilino leteo iznad Južnog kineskog mora
Admiral Džon Akvilino, komandant Indopacifičke flote SAD, u izviđačkom avionu iznad Južnog kineskog mora - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2022
Špijunski avion kojim je admiral Džon Akvilino leteo iznad Južnog kineskog mora
Dok su bili u avionu, kineska vojska im je uputila nekoliko upozorenja da su narušili suverenu teritoriju Kine i da se udalje. Međutim, pilot američkog aviona ignorisao je te poruke, odgovarajući Kinezima da „deluje u skladu sa međunarodnim pravom“.
Akvilino tvrdi da Kina vidi militarizaciju ostrva kao način da proširi svoje ofanzivne kapacitete „van obala kontinentalne Kine“ i da zapreti svim letelicama koje nadleću tu teritoriju.
Oko ovog dela Južnog kineskog mora spore se Kina, Filipini, Vijetnam, Bruneji, Malezija i Tajvan.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala