Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Odbrana Hašima Tačija tražila izuzeće predsednice Specijalnog suda u Hagu

© AP Photo / Jerry LampenHašim Tači na optuženičkoj klupi u Hagu
Hašim Tači na optuženičkoj klupi u Hagu - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2022
Pratite nas
Dastid Palaska, advokat angažovan u timu odbrane Hašima Tačija, kaže da su oni tražili izuzeće predsednice Specijalnog suda Ekaterine Trendafilove iz Apelacionog veća koje će se baviti žalbom odbrane na rešenje o produženju pritvora.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

On je na KTV rekao da su se odlučili za tako nešto jer je navodno Trendafilova razgovarala o pitanju pritvora Tačija u prisustvu stranih diplomata i specijalizovanog tužioca, što je komunikacija koja je zakonom zabranjena.
Drugi razlog za traženje izuzeća, kaže on, jeste što je došlo do izuzeća jednog od sudija Apelacionog veća koji će se baviti njihovom žalbom na određivanje pritvora, ističući da je to nezakonito.
On kaže da je u slučaju prve Tačijeve žalbe u veću bio uključen sudija Kai Ambos, koji je napisao posebno pomirljivo mišljenje, rekavši da postojanje konkretne garancije treće države menja analizu u korist puštanja iz pritvora, prenosi Kosovo onlajn.
Prema njegovim rečima, odbrana je dala ove garancije i dostavila ih sudiji za prethodni postupak, ali su one ignorisane, a onda kada je žalba podneta u žalbenom postupku, sudija Kai Ambos je bez ikakvog obrazloženja smenjen od strane drugog člana.
„Što je još gore, kada je odlučivano o žalbi ona je odbijena u celini, ali je druga sudija Nina Jorgensen, koja je takođe bila deo prvog veća, glasala protiv, što znači da da je bilo prvobitno početno veće koje bi uključivalo sudiju Kai Ambosa, onda bi postojala mogućnost da i žalba bude prihvaćena, tako da je jasno da je promena veća imala direktan uticaj na konačnu odluku na puštanje iz pritvora gospodina Tačija“, rekao je Palaska.
Palaska smatra uznemirujućim i to što je Trendafilova odlučila o zahtevu koji su podneli, uprkos činjenici da je po zakonskom okviru obavezna da ne učestvuje u ovom slučaju.
Specijalni sud u Hagu za zločine OVK - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2022
SRBIJA
Odbijen zahtev bivšeg komandanta OVK za odbacivanje optužbi
Hašim Tači na optuženičkoj klupi u Hagu - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
SRBIJA
Hašimu Tačiju produžen pritvor
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala