- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kina o ukrajinskoj krizi: Pravični smo i na ispravnoj strani

© AP Photo / Mark SchiefelbeinMesec se vidi iza kineske zastave na Trgu Tjenanmen u Pekingu
Mesec se vidi iza kineske zastave na Trgu Tjenanmen u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2022
Pratite nas
Stav Kine prema ukrajinskoj krizi je objektivan i pravičan, Peking je na ispravnoj strani, izjavio je kineski ministar spoljnih poslova Van Ji.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Pozicija Pekinga je objektivna i pravična, u skladu je sa težnjama većine zemalja i vreme će pokazati da je Kina na ispravnoj strani istorije“, rekao je šef kineske diplomatije.
S tim u vezi, on je podsetio da je kineski predsednik Si Đinping u razgovoru sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom „jasno i sveobuhvatno“ izneo stav Pekinga prema ukrajinskom pitanju, kao i da se poruka kineskih vlasti sastoji u tome da je neophodno odustati od mentaliteta Hladnog rata i konfrontacije bloka u cilju rešenja krize i osiguranja bezbednosti na evropskom kontinentu.
Krajnje je važno da sve strane zajedno promovišu diplomatske metode rešavanja krize, kako bi što pre došlo do obustavljanja borbenih dejstava i kako bi se izbegle žrtve među civilima, napomenuo je ministar.
On je istakao da je „Kina uvek bila protiv rata“.
„To je ukorenjeno ne samo u istorijskim i kulturnim tradicijama Kine, već i u doslednoj spoljnoj politici zemlje. Kina će nastaviti da donosi nezavisne zaključke, polazeći od suštine, objektivno i pravično“, dodao je diplomata.
Istovremeno, ministar je naveo da kineske vlasti smatraju neprihvatljivim bilo kakav spoljni pritisak i prinudu, kao i da se zalažu protiv „svih neosnovanih optužbi i sumnji na svoj račun“.

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Pištolj na američkoj zastavi - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2022
RUSIJA
Kina: SAD lažnim vestima pokušavaju da skinu sa sebe odgovornost za raspirivanje ukrajinske krize
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala