- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ambasada Rusije u Grčkoj osudila skrnavljenje spomenika sovjetskim vojnicima u Kalitei /foto/

© Sputnik / Gennadiй Melьnik / Uđi u bazu fotografijaSpomenik Sovjetskim vojnicima koji su pali za slobodu i nezavisnost Grčke očišćen nakon što su ga oskrnavili
Spomenik Sovjetskim vojnicima koji su pali za slobodu i nezavisnost Grčke očišćen nakon što su ga oskrnavili - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2022
Pratite nas
Ruska ambasada u Grčkoj reagovala je nakon skrnavljenja spomenika sovjetskim borcima u Kalitei, koji su izgubili život boreći se protiv fašizma tokom Drugog svetskog rata.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Na spomeniku je ispisana reč „Azov” koja se odnosi na zloglasni nacistički Azovski red, koji je mnogo godina imao „bogatu” aktivnost u Ukrajini, prenosi Njuzfaunded.
U saopštenju ruske ambasade se navodi:
„Pristalice ukrajinskog nacionalističkog bataljona Azov, koji su godinama plašili i ubijali ljude na istoku Ukrajine, podigli su ruku protiv sećanja koje su Sovjeti utemeljili ogromnim žrtvama oslobađajući Evropu od ropstva fašizma tokom Drugog svetskog rata".
„Osuđujemo nemoralan pokušaj uvrede istorije i neprihvatljiv čin vandalizma. Posle ove zločinačke akcije i bezbrojnih otkrića stanovnika Mariupolja i Donbasa, da li su nam potrebni dodatni dokazi o nacistima Azova i drugih sličnih bataljona ekstremnog nacionalizma u Ukrajini? Pozivamo grčke vlasti da učine sve što je potrebno da istraže ovaj varvarski napad i da kazne vandale“, navodi se u saopštenju.
© Foto : Gennadiй MelьnikOskrnavljen spomenik Sovjetskim vojnicima u Kalitei
Oskrnavljen spomenik Sovjetskim vojnicima u Kalitei - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2022
Oskrnavljen spomenik Sovjetskim vojnicima u Kalitei
Spomenik je delo vajara Vjačeslava Klikova koji ga je poklonio opštini Kalitea, a otkriven je u maju 2005. godine.
Sastoji se od reljefnog stuba i statue. Oba elementa počivaju na niskom, širokom postolju. Reljefni stub prikazuje ubijenog vojnika u uniformi koji drži pištolj, a nasuprot reljefu je statua koja predstavlja ženu koja oplakuje mrtvog vojnika.
Na bočnoj strani postolja, po obodu su ispisane reči: “Sovjetskim vojnicima koji su pali za slobodu i nezavisnost Grčke 1941-1944".
© Foto : Ustupljeno SputnjikuSpomenik Sovjetskim vojnicima koji su pali za slobodu i nezavisnost Grčke očišćen nakon što su ga oskrnavili
Spomenik Sovjetskim vojnicima koji su pali za slobodu i nezavisnost Grčke očišćen nakon što su ga oskrnavili - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2022
Spomenik Sovjetskim vojnicima koji su pali za slobodu i nezavisnost Grčke očišćen nakon što su ga oskrnavili
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala