- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski kardiolog otkiva šta je želudačni kašalj i zašto je opasan

© Depositphotos.com / ImagepointfrPrehlada - ilustracija
Prehlada - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2022
Pratite nas
Kašalj nije uvek znak prehlade i greška je smatrati ga samo simptomom jake respiratorne virusne infekcije, rekao je ruski kardiolog Azizhon Askarov.

„Tradicionalno se smatra da kašalj nastaje prilikom oboljevanja organa za disanje, na primer bronhija, tokom pneumonije ili astme. Međutim, kašalj se pojavljuje i kao simptom srčanih oboljenja, stresa, alergije i bolesti probavnog trakta – jednjaka i želuca“, saopštio je lekar portalu AiF.

Vrste kašlja

Srčani kašalj se pojavljuje kada srce ne radi kako treba i ne pumpa dovoljne količine krvi u organizam.

„Tada nastaje prikupljanje krvi u plućima i osoba ima suv kašalj dok hoda ili leži na leđima. U težim slučajevima nastaje srčana astma, disanje postaje otežano i može doći i do gušenja“, navodi kardiolog.

Respiratorne bolesti su obično propraćene i drugim simptomima kao što su: kijavica, promukao glas, povišena temperatura, bol u grudima i nedostatak vazduha.

Kada i zašto nastaje kašalj prilikom oboljevanja digestivnog trakta?

„Prekomernim formiranjem želudačnog soka u jednjaku, ta hlorovodonična kiselina iritira njegovu sluznicu. Samim tim se refleksno javlja slabljenje sfinktera (spazme jednjaka) i želudačni sok ulazi u usnu šupljinu. To izaziva iritaciju hemoreceptora i nastaje suv kašalj ili sa malom količinom pljuvačke“, pojasnio je doktor.

Želudačni kašalj je karakterističan za refluksni ezofagitis (upalu jednjaka) i gastritis i praćen je povećanom kiselinom.
Ova vrsta kašlja se može pojaviti i prilikom konzumiranja velike količine pržene, ljute i masne hrane. Doktor navodi da želudačni kašalj prate simptomi kao što su: slabost, pojačano znojenje, nadimanje, gorušica. Prilikom pojave ovih simptoma potrebna je konsultacija sa lekarom.

Kako se leči želudačni kašalj?

Askarov navodi da je potrebno uraditi niz analiza kako bi se došlo do tačne dijagnoze (opštu i biohemijsku analizu krvi, gastroskopiju, dnevnu Ph vrednost želuca). U težim slučajevima može doći i do operacije.
Ako se dokaže da kašalj potiče iz želuca pacijent mora da promeni način ishrane. Potrebno je da ima češće obroke u porcijama 200-300 grama, da jede kuvane namirnice ili pripremljene na pari, da izbegava čaj i kafu, majonez i druge jake sosove i začine. Pored toga, hrana mora da se dobro žvaće i posle obroka ne sme da leži. Doktor savetuje i da je neophodno da se pacijent odrekne alkohola i cigareta.
Želudačni kašalj prate mnoge komplikacije kao što su nesanica, nastanak karijesa, nervoza i hipertenzija.
„Ova vrsta kašlja je savremena bolest i nastaje usled nepravilne ishrane i konzumiranja ‘brze hrane’, ali se može efikasno lečiti“, zaključio je doktor.
Pušenje cigarete - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2022
DRUŠTVO
Ruski hirurg objašnjava kako se oporavljaju pluća bivših pušača
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala