- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Veliki rat i godine vrana | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2022
Pratite nas
U „Orbiti kulture“ otkrivamo zašto je predstava „Godine vrana“ čija je potresna priča o Beogradu za vreme Velikog rata izazvala višeminutni aplauz i proglašena prvorazrednim kulturnim događajem.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Veliki rat i godine vrana | Orbita kulture
O predstavi „Godine vrana“, drami kojom se Siniša Kovačević posle 18 godina vratio na pozorišnu scenu kao pisac i reditelj, o potresnoj i snažnoj priči o Beogradu za vreme i posle Velikog rata koja je - posle četiri sata igre - nagrađena višeminutnim aplauzom, i odmah zaslužila epitet kulturnog događaja, kao svojevremeno i Kovačevića „Velika drama“, razgovaramo sa Kalinom Kovačević, glavnom glumicom koja je na Velikoj sceni Narodnog pozorišta predvodila ansambl od 60 umetnika.
Šta se sve našlo u monografiji „Neda Arnerić: Čarobna melanholija“, kako je 13-godišnja devojčica filmom „San“ Puriše Đorđevića započela jednu po mnogo čemu jedinstvenu i izuzetnu filmsku, pozorišnu i televizijsku karijeru, koliko je bio bolan i težak Nedin let ka zvezdama – u „Orbiti kulture“ otkriva autorka monografije Anita Panić.
Koliko je lični dug jednog studenta prema legendarnom profesoru bio pokretač za nastanak nedavno objavljene studije „Nikole Miloševića ukrštaj filozofije i književnosti“, čime je sve ovaj književni filozof, besednik i romanopisac zadužio srpsku kritičarsko-teorijsku misao, kao i samu književnost – u razgovoru za Sputnjik objašnjava autor studije prof. dr Stojan Đorđić.
Šta se dogodi kada biografija i bibliografija jednog čoveka postane jedna od najblistavijih etapa u razvoju filmske misli i umetnosti, da li je Dinko Tucaković više reditelj, pisac, scenarista, prijatelj najznačajnijih evropskih filmskih autora ili nezaboravni upravnik Jugoslovenske kinoteke čija sala u Kosovskoj ulici danas nosi njegovo ime – saznajemo od Milana Nikodijevića, autora knjige „Dinko“ posvećene životu i delu ovog prerano otišlog filmskog znalca.
Šta donosi veliki regionalni događaj „Kontakt konferencija“ koja se održava od 24. do 26. marta, o čemu će se razgovarati na konferecijskim tribinama, šta će biti tema izložbi i radionica, kao i ko će sve nastupiti u muzičkom delu programa – za „Orbitu kulture“ otkriva Jovana Stanković, jedan od organizatora Konferencije.
Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala