- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Njegoš je izabrao put kojim se, nažalost, češće ide

© AP Photo / Marko DrobnjakovicFudbaler Crvene zvezde Njegoš Petrović na utakmici Lige Evrope protiv Hofenhajma
Fudbaler Crvene zvezde Njegoš Petrović na utakmici Lige Evrope protiv Hofenhajma - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2022
Pratite nas
Njegoš Petrović napustio je u zimskom prelaznom roku Zvezdu i otisnuo se u Španiju, gde je do 2025. godine potpisao ugovor sa Granadom. Momak iz Krupnja bio je projektovan kao naslednik Dejana Stankovića, ali je na kraju krenuo putem, kojim se nalažalost, češće ide.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA SVE ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Nedavno je Njegoš Petrović upisao prvi meč kao starter u porazu od Valensije rezultatom 3:1, na terenu je proveo svih 90 minuta, zatim je odigrao 76 minuta u porazu od Elčea, dok je ovog vikenda bio važan faktor u pobedi protiv Alavesa.
Njegoš je na terenu proveo 83 minuta, a njegova Granada slavila je na gostovanju 3:2.
Razoran udarac desnom nogom, solidan pregled igre, čvrst u duelu, ali je sve od navedenog nedovoljno da bi ostavio dublji trag u Zvezdi.
Probuđeni div s Marakane često nema vremena, ni sluha, da istrpi mlade fudbalere jer je „glad“ za uspehom i trofejima ogromna.
U žestokoj konkurenciji u Ljutice Bogdana 22-godišnji Njegoš rešio je da promeni sredinu i da se dokaže u Španiji, obećanoj zemlji za srpske talente u koju su mnogo pre njega otišli Darko Brašanac, Nemanja Radoja, Saša Lukić, Dejan Dražić.
Svima je zajedničko da su centralni ili ofanzivni vezisti, s tim što je Dražić tu najhitriji i dejstvuje po krilu.
Pomenuta petorka kojoj su predviđane blistave karijere, prečesto je osporavana i u svojim klubovima u Srbiji nije dočekala pravu šansu, niti se do kraja fudbalski izgradila, već je put morala da krči „preko“ u potrazi za srećom.
Najsvežiji primer je upravo Njegoš Petrović kojeg su zbog razornog udarca i evrogolova koje je postizao iz velikih udaljenosti, često poredili sa aktuelnim trenerom i legendom Zvezde Dejanom Stankovićem.
Ipak, Zvezda nije dočekala njegovu eksploziju, već samo povremeni blesak. Evrogolovi protiv Čukaričkog, ili onaj protiv Genta u Belgiji u Ligi Evrope nisu bili dovoljni da ostane duže na Marakani i da klub kasnije zaradi daleko više novca, već su se crveno-beli zadovoljili obeštećem u iznosu od oko 1,5 miliona evra.
Njegoš na „Los Karmenesu“ nije želeo da se odrekne broja 18, zadržao je i crveno-beli dres samo su pruge horizontalnte, umesto Zvzedinih vertikalnih, a rastanak sa srpskim šampionom doživeo je vrlo emotivno.
„Posle dve i po godine došao je i taj momenat kada moram da nastavim dalje. Želeo bih da se zahvalim upravi kluba, svim zaposlenima, stručnom štabu na čelu sa Misterom, najboljim navijačima na svetu, kao i mojim već bivšim saigračima i momcima koji će mi ceo život biti prijateljima. Da se zahvalim Bogu što mi je dao tu mogućnost da igram u Zvezdi, da osetim u potpunosti šta je Zvezda, da delim sa njom i dobre i loše momente, hvala mu na tome što mi je Marakana bila druga kuća. I naravno, hvala tebi Zvezdo što si me naučila mnogo toga kako u fudbalu, tako i u životu, hvala ti što nakon tebe odlazim kao zreliji igrač i još zreliji i bolji čovek“, napisao je Petrović.
A pre Njegoša Petrovića, putem kojim se, nažalost, češće ide, zakoračio je Darko Brašanac.
Vezista Partizana je posle šest sezona u Humskoj gde je najčešće obavljao „prljav“ posao i neumorno je trčao, izgarajući sa loptom, potpisao ugovor sa Betisom u kojem se nije naigrao tokom tri godine, jer je slat na pozajmice u Leganes i Alaves, da bi se na kraju 2019. skrasio u Osasuni, čiji je trenutno neizostavni član.
Verovatno još drastičniji primer iz crno-belog pogona jeste Saša Lukić. Momak iz Šapca koji je fudbalski prohodao u Partizanu odigrao je premalo utakmica, slat je čak i na pozajmicu u filijalu Teleoptik, pre nego što ga je kupio Torino. Jasno je da je Španija bila neizbežna, kao obećana zemlja, pa je iz Italije, usledila jednogodišnja pozajmica u redove Levantea.
Odigrao je 16 utakmica centralni vezni koji voli da mu je lopta u nogama i voli da se nadigrava, pa je usledio povratak među „torinske bikove“. Lukić ove sezone igra verovatno najbolji fudbal u karijeri, a svu slobodu dobio je od Hrvata Ivana Jurića.
Sa brojem deset na leđima ima ogroman uticaj na igru Torina, asistira, oduzima lopte, postiže golove. Sve ono za šta u Partizanu nisu imali vremena i sluha da ga istrpe, već su pred prvom ponudom poklekli.
Nisu samo ljuti beogradski večiti rivali deo ove priče. Tu su i Vojvodina i OFK Beograd. Poznato je da je Karađorđe rasadnik talenata i da je čitava plejada asova tamo nikla, od Dušana Tadića, Gojka Kačara, a jedan od njih bio je i Nemanja Radoja.
„Stara dama“ srpskog fudbala olako je pustila svog kapitena koji je osvojio Kup Srbije 2014. godine i izabran je u najbolji tim Superlige. Usledila je ponuda Selte, i momak koji je osim Vojvodine branio boje ČSK Čelareva i Cementa, gde je bio na kaljenju, preselio se u Španiju.
Pet godina iskusni vezista proveo je u Vigu, odigrao je preko 120 utakmica i sada je član Levantea.
Za razliku od Njegoša Petrovića, Nemanje Radoje, Darka Brašanca i Saše Lukića, koji su osporavani, prevelika pompa digla se oko Dejana Dražića kojeg su mediji dizali u zvezde, zbog neospornog talenta koji poseduje krilni fudbaler OFK Beograda.
Činio je čuda, driblinzima je izluđivao rivale, a eksplozivnost i brzina omogućavali su mu da bude neuhvatljiv na terenu. Usledio je transfer u Seltu iz Viga u istom prelaznom roku kao i Jago Aspas, koji je izrastao u lidera ekipe, Džon Guideti i Danijel Vas.
Nije se pronašao i snašao na Pirinejima pa je posle lutanja, usledila promene sredine i odlazak u Slovan iz Bratislave, a sada je na pozajmici u mađarskom Honvedu.
Ipak, pred 26-godišnjim „romantičarom“ je nova prilika da pokaže da je sazreo za veliku scenu i možda tada usledi povratak u neku od Liga petice. Šansa je i pred Njegošem Petrovićem da pokaže kvalitet koji su mnogi osporavali u srpskoj fudbalskoj javnosti, a Zvezda mu nije pružila pravu šansu, da pokaže da je stvoren za velika dela.
Granada je 16. tim u Primeri, grčevito se bori za opstanak i nema dileme da će 22-godišnjak iz Krupnja predstavljati pravo pojačanje na putu da se ostane u elitnom društvu španskog fudbala.
Marko Milovanović - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2022
SPORT
Marko je sledeći crno-beli bombarder: „Za Partizan može da se igra samo iz ljubavi“
Aleksandar Mitrović (desno) i menadžer Fulama Marko Silva - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2022
SPORT
Mitrogol ne staje – još korak do istorije u „kolevci fudbala“ /video/
Fudbalska reprezentacija Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
SPORT
Objavljen novi grb Srbije – Katar će videti retro Orlove /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala