- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mediji: EU razmatra mogućnost korišćenja zamrznutih ruskih sredstava u korist Ukrajine

© REUTERS / Peter NichollsDemonstranti upadaju u kuću koja navodno pripada ruskom oligarhu u Londonu
Demonstranti upadaju u kuću koja navodno pripada ruskom oligarhu u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2022
Pratite nas
Evropska unija razmatra mogućnost korišćenja zamrznutih sredstava najvećih ruskih preduzetnika za finansiranje radova na obnavljanju infrastrukture Ukrajine, piše agencija Blumberg pozivajući se na sopstvene izvore.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Izvori navode da je rasprava o tome u veoma ranoj fazi, još nisu donete nikakve konkretne odluke. Sagovornici agencije tvrde da se kao jedna od opcija razmatra „korišćenje sredstava za plaćanje ratne odštete“.
Blumberg ističe da je portparol Evropske komisije Erik Mejmer, komentarišući ovu informaciju, rekao da je „u ovom trenutku imovina samo zamrznuta“, a predsednica EK Ursula fon der Lajen „nije tražila da se ovo pitanje prouči“.

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu. Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Kao odgovor na vojnu operaciju, zapadne zemlje počele su da uvode nove antiruske sankcije. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov primetio je da su to veoma ozbiljna ograničenja, ali se Rusija za njih unapred pripremala
Evropska unija uvela je nekoliko paketa personalnih i ekonomskih sankcija protiv Rusije zbog situacije u Ukrajini. Na sankcionoj listi našli su se biznismeni, novinari, ključne kompanije iz vazduhoplovne, vojne, inženjerske industrije i brodogradnje.
Roman Abramovič - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2022
SPORT
Britanija dala sulud uslov ruskom milijarderu – „nacionalizacija“ ili propast!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala