https://lat.sputnikportal.rs/20220319/drvena-ili-plasticna-daska-za-secenje---koja-je-bolja-1135596206.html
Drvena ili plastična daska za sečenje - Koja je bolja?
Drvena ili plastična daska za sečenje - Koja je bolja?
Gotovo svaki kuvar će vam reći da je najvažnija stvar u kuhinji nož. Ono što mnogi neće reći jer podrazumevaju je - daska za sečenje. Plastična, drvena ili od... 19.03.2022, Sputnik Srbija
2022-03-19T14:49+0100
2022-03-19T14:49+0100
2022-03-19T14:49+0100
društvo
magazin
/html/head/meta[@name='og:title']/@content
/html/head/meta[@name='og:description']/@content
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/02/0d/1134304185_0:49:1921:1129_1920x0_80_0_0_d1b2012f1d4470d0d623028d797a6333.jpg
Plastična se lakše održava jer se može prati i u mašini, stručnjaci preporučuju bambus za sitnije seckanje, a drvena, pokazuju studije, ima manje salmonele nego plastična.Najvažnije je, ipak, da koristimo odvojene daske za sveže meso i povrće, voće i pripremljenu hranu, piše portal Ekapija.Plastika - Lakše se održava jer se može prati i u mašini, ali je takođe sklonija dubokim ulegnućima koja su onda stecište bakterija. Studije pokazuju da plastične daske imaju više bakterija nego drvene. Zato je jako važno da nakon korišćenja operete dasku i ostavite da se potpuno osuši pre nego što je sklonite jer bakterije vole topla, vlažna mesta. Takođe, ne zaboravite da je često menjate.Bambus - Mnogi pobornici zaštite životne sredine okreću se posuđu, pa i daskama od bambusa. Pošto upija manje vode od drvenih dasaka, mnogi veruju da je i iz higijenskih razloga bambus pravi izbor. Problem je što je bambus tvrđi od drveta, što znači da može oštetiti nož. Stručnjaci ga preporučuju za sitnije seckanje, samo vodite računa da budu bez formaldehida.Drvo - Studije pokazuju da drvene daske imaju manje salmonele nego plastične. Na drvenim daskama bakterije potonu daleko ispod površine gde se ne razmnožavaju i na kraju umru. Ako je pravilno održavate, može trajati godinama. Nikako je ne stavljajte u mašinu za pranje posuđa, stručnjaci preporučuju da je redovno premazujete mineralnim uljem kako biste je sačuvali od fleka. I njih treba menjati, ali drvene daske, pogotovo one napravljene od čvrstog drveta poput javora, znatno su izdržljivije od plastičnih.
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rosiya Segodnya“
2022
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rosiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rosiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/02/0d/1134304185_0:0:1713:1285_1920x0_80_0_0_660062ef71329e909b83666773b49e6e.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rosiya Segodnya“
društvo, magazin
Drvena ili plastična daska za sečenje - Koja je bolja?
Pratite nas

Gotovo svaki kuvar će vam reći da je najvažnija stvar u kuhinji nož. Ono što mnogi neće reći jer podrazumevaju je - daska za sečenje. Plastična, drvena ili od bambusa - svako ima svoju omiljenu.
Plastična se lakše održava jer se može prati i u mašini, stručnjaci preporučuju bambus za sitnije seckanje, a drvena, pokazuju studije, ima manje salmonele nego plastična.
Najvažnije je, ipak, da koristimo odvojene daske za sveže meso i povrće, voće i pripremljenu hranu,
piše portal Ekapija.
Plastika - Lakše se održava jer se može prati i u mašini, ali je takođe sklonija dubokim ulegnućima koja su onda stecište bakterija. Studije pokazuju da plastične daske imaju više bakterija nego drvene. Zato je jako važno da nakon korišćenja operete dasku i ostavite da se potpuno osuši pre nego što je sklonite jer bakterije vole topla, vlažna mesta. Takođe, ne zaboravite da je često menjate.
Bambus - Mnogi pobornici zaštite životne sredine okreću se posuđu, pa i daskama od bambusa. Pošto upija manje vode od drvenih dasaka, mnogi veruju da je i iz higijenskih razloga bambus pravi izbor. Problem je što je bambus tvrđi od drveta, što znači da može oštetiti nož. Stručnjaci ga preporučuju za sitnije seckanje, samo vodite računa da budu bez formaldehida.
Drvo - Studije pokazuju da drvene daske imaju manje salmonele nego plastične. Na drvenim daskama bakterije potonu daleko ispod površine gde se ne razmnožavaju i na kraju umru. Ako je pravilno održavate, može trajati godinama. Nikako je ne stavljajte u mašinu za pranje posuđa, stručnjaci preporučuju da je redovno premazujete mineralnim uljem kako biste je sačuvali od fleka. I njih treba menjati, ali drvene daske, pogotovo one napravljene od čvrstog drveta poput javora, znatno su izdržljivije od plastičnih.