- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Amerika podigla novu armiju: O politici ne znaju ništa, znaju samo da mrze Ruse /video/

CC0 / Unsplash/Jay Wennington / Američki vojnik snima mobilnim telefonom
Američki vojnik snima mobilnim telefonom - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2022
Pratite nas
Amerika je regrutovala novu armiju za širenje laži o dešavanjima u Ukrajini i brutalne antiruske propagande, 30 najuticajnijim mladih influensera sa Tik Toka koje prate milioni. Budite sigurni da Rusija ima odgovor, samo je nevidljiv, jer reč je o sajber ratu koji odavno traje, ovakva propaganda je samo njegov deo, kaže za Sputnjik Stanko Crnobrnja.
Bela kuća je organizovala brifing o ratu u Ukrajini za zvezde TikToka, jer, kako je objašnjeno, Pentagon smatra da se ovom mladom mrežom, pored snimaka Ukrajinaca u skloništima i onih koji napuštaju zemlju, šire i opasne dezinformacije i ruska propaganda.
Armiju Tik Tokera generacije Z koja o politici ne zna ništa, ali već ima moć manipulacije masama istih godina, regrutovali su članovi Saveta za nacionalnu bezbednost i sekretar za štampu Bele kuće Džen Psaki. Video brifing odnosio se na strateške ciljeve SAD, pomoć Ukrajincima, saradnju sa NATO-om i pripreme "u slučaju da Rusija upotrebi nuklearno oružje".

Nova armija za sajber rat

Prof dr Crnobrnja kaže da je jedan od najvećih razloga zašto su Amerikanci ovoliko pobesneli i ne prezaju ni od čega u širenju brutalnih laži činjenica da su na nivou stvarnog sajber rata, a ne ovako jadne propagande, oni u poslednjih deset godina doživeli izuzetna iznenađenja i poraze.
"Jedan od krunskih je taj što su svi bukvalno uvereni da su izbori 2016. namešteni od strane ruskih hakera, odnosno po nalogu Putina. To je apsolutno dominantno ubeđenje u svim elitnim krugovima Amerike. Pogotovo u porodici Klinton, Hilari je još pre svega toga Putina proglasila za zločinca i napadala ga. Samo ih je Tramp zaustavio, oni bi znatno ranije sve ovo napravili, zato su ga i sklonili", kaže ovaj reditelj, teoretičar masovnih komunikacija.
 
On dodaje da agenda nije od juče, kao ni sajber rat, te da događaji u Ukrajini i oko nje u sajber prostoru čak nisu ni njegova kulminacija. Trenutna dešavanja na terenu, a posebno na internetu, naziva velikom vojnom vežbom obe strane u tome kako će se dalje razračunavati na svim nivoima, sve do svemirskog.
"Ono što vidimo je klasično ratovanje na terenu u Ukrajini, a ono što ne vidimo je upravo sajber ratovanje koje Rusija, po svojoj tradiciji, radi na malo diskretniji način, ali radi, u nekim tačkama veoma efikasno. Rusija nije još pokazala repertoar svih mogućih alata koje ima, kao što ni na terenu nije pokazala svoje stvarne mogućnosti, stvarnu moć", kaže Crnobrnja.

Ista cenzura i propaganda, novi neprijatelji

On dodaje da ne treba preterano brinuti zbog angažovanja influensera Z generacije koji već nekoliko dana na internetu šire laži o prostoru na kome se odvija specijalna ruska vojna operacija. Kaže da je medij nov, ali sve što se dešava već je viđeno. Reč je o propagandi kojom Amerika i zapadni svet barataju i vladaju još od, kako kaže, velikog blama u Vijetnamu.
"Tad su videli da moraju aposlutno da zavode pravila, cenzuru i propagandu kad god ulaze u neki okršaj. Imali su je u iračkom ratu, svakom, u ratu protiv Jugoslavije, uvek je vladala cenzura. Pentagon je sve preslišavao, iza svega je velika propagandna mašina koja radi kao podmazana, jer tu rade vrhunski stručnjaci za dramaturgiju, propagandu, za manipulaciju događajima i vestima. To rade već pola veka, samo se smenjuju neprijatelji, Milošević, Sadam, Gadafi, Asad, sada Putin, a doći će i Si na red", siguran je Crnobrnja.
CC0 / Pixabay / Tik Tok
Tik Tok - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2022
Tik Tok

Ne znaju ništa, osim da mrze Ruse

On dodaje da je pogrešno i štetno da se na ovaj konflikt gleda kao da se iznenada nešto dešava i tvrdi da je rasplet u Ukrajini samo jedan od krajeva jednog dela konflikta. Dodaje da i zbog toga ne brine kako će se Rusija suprotstaviti armiji Tik Tokera ili bilo kojih drugih korisnih sajber vojnika kojima faktički nije jasno šta se dešava, samo znaju da mrze Ruse. Veruje da će odgovor na ovu bitku biti drugačiji.
Crnobrnja primećuje da Rusija ne upada u zamku da se stalno samerava sa Amerikom, ne bavi se preterano time kolika je nepravda to što su ruski mediji zabranjeni, brutalno ugašeni u Evropi. Veruje da će se Rusija okrenuti drugim sajber frontovima.
"Indija naprimer, sa svojih milijardu i 400 miliona stanovnika, nije nasela na tu propagandu. Amerika mora svoje ljude da truje, da bi mogla da ih ekspolatiše, ovo rade zbog svog sopstvenog opstanka. Rusija treba da ide tamo gde nemaju baš toliku dominaciju, recimo da pojača RT i Sputnjik u Indiji, Indoneziji, Latinskoj Americi, Meksiku, Africi. Teško će oni sve te države da nateraju da rade ovo što su nesrećne Evropljane uspeli da nateraju preko noći", kaže Crnobrnja.
@aaronparnas6 #russia #ukraine #usa #us #peace #news #breakingnews #foryoupage #foryou #fyp #trending #viral ♬ original sound - Aaron Parnas
Našeg sagovornika ne brine ni nacistički narativ progona ruskog predsednika, naroda, kulture i medija, jer, još jednom povlači, ono što vidimo na ekranu kompjutera ili televizora, samo je deo sajber rata, čiji vojnici ne zanaju ništa, osim da mrze Ruse.
"Budite uvereni da ruska država na tom nivou, na sajber nivou radi neke kontra radnje i one su efektne. Zašto su SAD i angažovale klince sa Tik Toka. Jeste, Si En En je mreža prisutna u velikom broju država i hotela širom sveta, ali u Americi taj kanal gleda manje od milion ljudi dnevno, zamislite, na 330 miliona stanovika, oni su tamo ništa. Zato su rešili da idu na influensere, klince koji mogu da prenesu njihovu mantru šire i raznovrsnije", zaključuje Crnobrnja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala