- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Dva sata razgovora Sija i Bajdena: Tajvan glavni izazov

© AP Photo / UN Web TVSi Đinping
Si Đinping - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2022
Pratite nas
Sve strane moraju da podržavaju dijalog i pregovore Rusije i Ukrajine, rekao je Si Đinping u dvočasovnom telefonskom razgovoru sa predsednikom Amerike Džozefom Bajdenom.
Si je naglasio da se Kina uvek zalagala za poštovanje međunarodnog prava i normi međunarodnih odnosa, neophodnosti pridržavanja Povelje UN i za opštu, zajedničku i održivu koncepciju bezbednosti.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Kako je rekao, mir i bezbednost su najvažnije vrednosti međunarodne zajednice, sukobi nisu ni u čijem interesu, a kriza u Ukrajini nije ono što bi Peking želeo da vidi.

„Konflikti i konfrontacije nisu ni u čijem interesu. Mir i bezbednost- to su bogatstva koje međunarodna zajednica treba da najviše vrednuje“, naveo je Si prenela je kineska državna TV.

On je konstatovao da se situacija u svetu drastično promenila od poslednjeg puta kada su oni razgovarali.
Kriza u Ukrajini nije ono što bi Peking želeo da vidi, poručio je Si.
Prema njegovim rečima, ti događaji još jednom su pokazali da odnosi između država ne smeju da dođu do vojne konfrontacije.
Sjedinjene Države su spremne da podrže dijalog sa Kinom kako se ne bi dozvolila dalja eskalacija u Ukrajini, rekao je Bajden prema navodima kineskog Ministarstva spoljnih poslova.
„Dve strane su razmenile mišljenja o situaciji u Ukrajini. Predsednik Bajden je izložio stav američke strane i izrazio spremnost da sarađuje sa Kinom kako se ne bi dozvolila eskalacija situacije“, rekao je on.
Si je naglasio da glavni prioritet u situaciu u Ukrajini ostaje nastavak dijaloga i pregovora, sprečavanje civilnih žrtava, izbegavanje humanitarne krize i prekid vatre što je pre moguće.
Po njegovim rečima, dugoročno gledano, neophodno je međusobno poštovanje između velikih sila, odustajanje od mentaliteta hladnog rata i blokovske konfrontacije, kao i dosledna izgradnja uravnoteženog, efikasnog i stabilnog sistema globalne i regionalne bezbednosti.

O odnosima Kine i Rusije, Tajvan glavni izazov

Odnosi SAD i Kine nisu izašli iz ćorsokaka koji je nastao otokom prethodne američke administracije i nailaze na još veće izazove, posebno zbog Tajvana, naveo je Si, ističe se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Kine.
„Danas odnosi Kine i SAD još nisu izašli iz ćorsokaka, koji je stvorila prethodna administracija i suočavaju se sa još većim izazovima. Posebno je opasno to što neki ljudi u SAD šalju lažne signale snagama koje se zalažu za nezavisnost Tajvana“, rekao je.
Si je dodao i da su lideri dve zemlje saglasni sa stavom da dve zemlje moraju da se poštuju, da mirno kohabitiraju i izbegavaju sukobe, kao i da jačaju saradnju i dijalog na svim nivoima.
Kineski lider je rekao dve zemlje ne samo da treba da razvijaju bilateralne odnose, nego i da na sebe preuzmu međunarodnu odgovornost i ulože napore u cilju podrške globalnom miru.
„Kao stalne članice SB UN i dve najveće ekonomije sveta moramo ne samo da usmeravamo odnose Kine i SAD u pravom smeru, nego i da na sebe preuzmemo međunarodnu odgovornost i uložimo napore u cilju mira u čitavom svetu“, rekao je Si.
Bela kuća je u međuvremenu saopštila da je telefonski razgovor dvojice lidera završen i da je trajao skoro dva sata.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala