- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Isporuka S-400 Indiji ide po planu, sankcije ne utiču na ispunjenje ugovora

© Foto : Fotohost-agentstvo / Uđi u bazu fotografijaSistem za protivvazdušnu odbranu S-400
Sistem za protivvazdušnu odbranu S-400 - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2022
Pratite nas
Isporuke ruskog protivvazdušnog raketnog sistema S-400 Indiji odvijaju se po planu, sankcije neće uticati na ispunjenje ugovora, izjavio je ruski ambasador u Indiji Denis Alipov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Što se tiče, konkretno, isporuke sistema S-400, ona se odvija po planu i ta ograničenja kojima su nam dodatno nametnuta ni na koji način neće uticati na isporuke i završetak ovog ugovora“, rekao je Alipov u intervjuu za TV kanal „Rosija 24“.
Ruski diplomata je takođe objasnio da trenutna situacija u Ukrajini neće ili će minimalno uticati na vojno-tehničku saradnju s Indijom.
„Obnovljeni program vojno-tehničke saradnje predviđen je na 10 godina, do 2031. godine. On sadrži mnogo pravaca i zajedničkih projekata“, istakao je ruski ambasador.

Rusija spremna da ponudi i sisteme S-500, proizvodnja AK-203 u najskorijoj budućnosti

Alipov je potvrdio i da spremnost Rusije da ponudi Indiji kupovinu najnovijih protivvazdušnih raketnih sistema S-500 ostaje na snazi. Kako je pojasnio, ako Indija pokaže interesovanje za nabavku sistema S-500, onda će sa ruske strane takva želja biti najpažljivije proučena, iako, u ovoj fazi nema govora ni o kakvim konkretnim razgovorima.
Kad je reč o proizvodnji automatskih pušaka AK-203 na indijskoj teritoriji, ona će, prema najavi Alipova, početi „u vrlo bliskoj budućnosti“, a trenutno se finalizuju čisto tehnički detalji ugovora.

Proširenje saradnje izvesno u mnogim oblastima

Kako je Alipov još naglasio, indijske kompanije mogu da zamene zapadne proizvođače koje odlaze iz Rusije, uključujući i farmaceutske.

„Indija predstavlja ‘svetsku apoteku’ i vodeći je proizvođač kopija originalnih lekova, koje ni po čemu nisu lošije od originala“, izjavio je ruski diplomata.

Ruski ambasador izjavio je još da su i Moskva i Nju Delhi zainteresovani za proširenje saradnje kad je u pitanju isporuka nafte iz Rusije.
„Indijci su zainteresovani za kupovinu ruske nafte, ugljovodonika. Mi smo zainteresovani za proširenje saradnje u toj oblasti. Smatram da se ovde otvaraju dobre perspektive i da će saradnja biti intenzivirana“, rekao je ruski ambasador.
Diplomata je podsetio da su ministri obe zemlje zaduženi za energetski sektor, već razgovarali o ovoj temi. On je takođe dodao da je u toku aktivan, sadržajan dijalog, tako da će u bliskoj budućnosti, biti poznati njegovi rezultati.

Povećanje međusobnog poslovanja u nacionalnim valutama

Tokom izjave za TV kanal, Alipov se osvrnuo i na pitanje aktivne saradnje Rusije i Indije na povećanju međusobnog poslovanja u nacionalnim valutama.
„Aktivno sarađujemo sa indijskom stranom po ovom pitanju. Zapravo, mehanizam plaćanja u rubljama-rupijima postoji i koristi se. U ovoj fazi je ključno da se proširi njegova upotreba. Sigurno će biti pronađeni i drugi načini međusobnog plaćanja. Sada je ovo pitanje, možda najvažnije, mi aktivno radimo sa indijskom stranom na uspostavljanju nesmetanog načina međusobnog poslovanja i plaćanja“, smatra Alipov.
Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju čiji je cilj demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine, kao i „zaštita ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Prema saopštenju Ministarstva odbrane Ruske Federacije, Oružane snage napadaju samo vojnu infrastrukturu i ukrajinske trupe, nema pretnje po civilno stanovništvo.
Nakon toga, zapadne zemlje su počele da uvode sankcije Rusiji, praktično svim sektorima ruske privrede, a brojne zemlje obustavile su i avio-saobraćaj sa Rusijom.
Kako je izjavio pomoćnik državnog sekretara za Južnu Aziju Donald Lu pred američkim Senatom, predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden ozbiljno razmatra mogućnost da uvede talas sankcija zemljama koje kupuju rusko naoružanje, uključujući Indiju. On je još dodao da Vašington pritiska Indiju da osudi Moskvu zbog operacije u Ukrajini.
Vladimir Putin i Narendra Modi u Nju Delhiju - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2021
RUSIJA
Privilegovano partnerstvo: Rusija i Indija nastavljaju saradnju u vojnoj sferi
Ruski AK-203 - budućnost indijske vojske - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2021
Ruski AK-203 - budućnost indijske vojske
Operativni taktički raketni sistem Iskander M i lanser S-300 na poligonu Alabino - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2021
VOJSKA I NAORUŽANJE
Indija uskoro dobija S-400
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala