Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Nov pritisak na Srbiju: Pič poručio da Beograd treba da izabere – Rusija ili Zapad

© Sputnik / Lola ĐorđevićIzaslanik Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan ser Stjuart Pič
Izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan ser Stjuart Pič - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2022
Pratite nas
Britanski izaslanik za Zapadni Balkan Stjuart Pič izjavio je da je Srbija jedna od retkih zemalja koja nije nametnula sankcije Rusiji, ali je pozdravio to što se zvanični Beograd pridružio osudi Rusije u UN. On je rekao da je na Beogradu da odabere poziciju kada je reč o tome da li Srbija treba odluči u kojem će pravcu ići - bliže Zapadu ili Rusiji.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Pič je u izjavi za Hinu rekao da britanska vlada podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredništvo Miroslava Lajčaka, posebnog predstavnika EU za, kako je naveo, "dijalog tih dveju zemalja".
Srbija, kazao je, već osam godina vodi pristupne pregovore s EU, ali uz sprovođenje reformi za njeno približavanje Uniji biće, ključni odnosi Beograda sa Prištinom.
Istakao je da je Britanija podstiče sve vlade u regionu na evroatlantski put i put prema EU jer "mislimo da to pruža najbolju nadu ljudima u regionu u bolju budućnost, slobodnu od rata".
"Poštujemo ako zemlje regiona ne žele u NATO, ali one koje to žele treba da dobiju tu priliku", rekao je Pič i dodao da to isto važi i za ulazak u EU.
Govoreći o situaciji u BiH, Pič kaže da iako je stanje u ovoj državi zabrinjavajuće, to je političko pitanje, a ne bezbednosna kriza.
"Situacija u Bosni i Hercegovini je zabrinjavajuća. Naravno, to je politička situacija, političko pitanje, a ne bezbednosna kriza. Moramo zajednički raditi da to ne postane", rekao je Pič.
Dodao je da je "rat u Ukrajini izazov koji se ne sme preliti na balkanski prostor".
On je pozdravio nedavno povećanje broja vojnika EUFOR-a u BiH sa 600 na 1100 i smatra da je to, kako kaže, "vidljiva demonstracija prisutnosti".
O nastavku razgovora o izmenama Ustava i Izbornog zakona u BiH, Pič kaže da su tu na jednoj strani bošnjački predstavnici koji kažu da se izbori mogu održati i po sadašnjem izbornom zakonu, a na drugoj hrvatski i srpski predstavnici koji kažu da nema uslova za normalne izbore bez potrebnih izmena izbornog zakona.
"To je proces koji traje. I nadamo se uspešnim zaključima tih pregovora", zaključio je Pič, a preneo Tanjug.
Bivši komandant britanskog ratnog vazduhoplovstva i bivši predsednik Vojnog odbora NATO-a, Pič je za britanskog izaslanika za Zapadni Balkan imenovan u decembru prošle godine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala