- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mengele iz Pentagona na granicama Rusije /video/

© Flickr / Maryland National GuardBiološko oružje
Biološko oružje - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2022
Pratite nas
Tokom specijalne operacije Rusije u Ukrajini otkriveni su pojedini šokantni podaci, rekao je u petak u Savetu bezbednosti Vasilij Nebenzja, stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama, i optužio: „Režim u Kijevu užurbano sakriva tragove vojnog biološkog programa koji je sprovođen uz podršku Ministarstva odbrane SAD“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Ono što je do pre samo nekoliko dana proglašavano za teoriju zavere sve više liči na zaveru koja je otkrivena. Pritom, da je zavera zaista postojala ne tvrde samo oni koji tvrde da su je otkrili, već je, u iznudici, potvrđuju upravo oni koji se sve vreme trude da je zataškaju...

Mreža laboratorija

Ministarstvo odbrane Rusije, rekao je Nebenzja, „došlo je u posed dokumenata koji potvrđuju da je Ukrajina razvila mrežu od barem 30 bioloških laboratorija za sprovođenje ekstremno opasnih bioloških eksperimenata čiji je cilj pojačavanje patogenih svojstava kuge, antraksa, kolere i drugih smrtonosnih bolesti uz pomoć sintetičke biologije. Ovaj rad je finansirala, i direktno nadgledala, Odbrambena agencija za redukciju pretnji Sjedinjenih Država“.
Ova agencija, inače, deluje u sklopu Pentagona. Dokumenta o 11 bioloških laboratorija u Ukrajini, izbrisana sa sajta ambasade SAD u Kijevu ali sačuvana u internet arhivama, a na njih je ovih dana ukazao i nemački magazin „Fokus“, posredno potvrđuju Nebenzjine reči – sve te laboratorije izgrađene sredstvima američkog Ministarstva odbrane, i sve su imale Dozvole za rad sa naročito opasnim patogenima.
„Rezultati istraživanja“, ustvrdio je dalje Nebenzja, „prosleđivani su biološkim centrima američke vojske“, a još jedan od dokumenata do kojih je u Ukrajini došla ruska vojska, i potom ga objavila, pokazuje i da je na dan početka ruske operacije biološkoj laboratoriji u Lavovu naloženo hitno uništavanje ukupno 322 spremišta kuge, kolere i drugih patogena. „Identifikacija ovih patogena, kao i njihove prekomerne količine, navode na pomisao da je reč o vojnim biološkim programima“, naveo je Nebenzja.

Epruveta Kolina Pauela

Očekivano, u Savetu bezbednosti su se Amerika i njeni pokorni partneri usprotivili ovim navodima veoma glasno, što manji to su bili glasniji. Pa je tako predstavnik Albanije Ferit Hodža odmah znao da su sve to samo „teorije zavere koje nisu vredne našeg vremena“, „fantazije i naivne priče“. „Niko ne veruje ruskim lažima“, odsečan je bio i Francuz Nikolas de Rivije, da bi Amerikanka Linda Tomas-Grinfild na koncu zaključila kako Rusija „fabrikuje optužbe kako bi opravdala svoje aktivnosti u Ukrajini“. Kao da je svet uspeo da zaboravi Kolina Pauela, onu epruvetu kojom je mahao sa iste stolice, i Ameriku koja je već lagala o oružju za masovno uništenje...
S jednakom količinom dokaza Tomas-Grinfild sad tvrdi: „Ne postoje ukrajinske laboratorije za biološko oružje s podrškom Sjedinjenih Država.“ A Stejt department preciziraće u saopštenju da Ukrajina, doduše, ima „laboratorije za biološku odbranu (...) ali to je različito od postrojenja za biološko oružje“. Zanimljiva tvrdnja, imajući u vidu poslovičnu razliku između šije i vrata.
I utoliko zanimljivija imajući u vidu da, svedočeći pod zakletvom pred američkim Kongresom, državna podsekretarka Viktorija Nuland, na prosto pitanje da li Ukrajina ima hemijsko i biološko oružje, nije prosto rekla – ne. Čak se nije usudila ni da neodređenije kaže da nema po njenim saznanjima. Zato što ona dobro zna da odgovor nije - ne. Pa je zato, na pitanje o ukrajinskom biološkom oružju, i rekla: „Ukrajina ima postrojenja za biološka istraživanja, i sada smo veoma zabrinuti da ruske snage pokušavaju da preuzmu kontrolu nad njima. Tako da sarađujemo sa Ukrajincima da sprečimo da bilo šta od tog materijala za istraživanje padne u ruke ruskih snaga“.

Priznanje Viktorije Nuland

Ključ je u tom „materijalu za istraživanje“. U ovim laboratorijama, naime, mogli su da se sprovode ili dozvoljeni i miroljubivi, ili nedozvoljeni biološki programi. Ako je reč o nečemu dobrom za čovečanstvo, zašto bi se iko plašio da će iko drugi za to da sazna? Takođe, ako je reč o pukim uzorcima iz starog sovjetskog programa biološkog oružja – kao što je ovih dana, izgovora radi, ustvrdio direktor nadležnog programa u Pentagonu Robert Poup – čemu onda bojazan da će Rusi za to saznati, kad za to već znaju? Tako da preostaje samo treća mogućnost – u američkim biološkim laboratorijama u Ukrajini razvijano je novo biološko oružje. Zato su se Amerikanci i uplašili da će biti otkriveni. I zato, kao što ističe Kina, već 20 godina SAD ostaju jedina država koja ne dozvoljava kontrolu svojih bioloških laboratorija, i uz to sprečava uspostavljanje mehanizma za verifikaciju Konvencije o zabrani biološkog oružja.
Zašto kriju, ako nemaju šta da kriju? Čemu je trebalo da posluže naročito opasni patogeni iz američkih bioloških laboratorija u Ukrajini? Kakav je scenario sprečila specijalna operacija Rusije, i zašto se uoči 24. februara rusko Ministarstvo zdravlja spremalo za masovnu medicinsku opasnost?
O ovim su pitanjima u „Novom Sputnjik poretku“ razgovarali politikolog Aleksandar Pavić i vojni analitičar Ljuban Karan.
„Svojom specijalnom operacijom Rusija je očigledno zatekla Amerikance – i uhvatila ih na delu. Nasuprot tome, čini se da su Rusi znali šta bi mogli da pronađu u tim laboratorijama, i zato im je i bio potreban element iznenađenja. I tako su i pronađeni dokazi. I to i Viktorija Nuland jako dobro zna, i zato nije ni mogla da izričito negira postojanje biološkog oružja, već je pokušala da to otkriće spinuje tvrdnjom da je reč o nekakvim istraživačkim centrima. To je samo očajnički pokušaj kontrole narativa,“ ukazuje Aleksandar Pavić.

Sumnjiva američka opstrukcija

„Amerika je dužna da čitavom svetu objasni čemu služi njenih 336 bioloških laboratorija raspoređenih u 30 zemalja sveta, pri čemu su mnoge od njih strateški raspoređene uz granice Rusije. Objašnjenje je utoliko neophodnije što je, sporazumom SAD i Ukrajine iz 2005. godine, predviđeno da podaci o onome što se radi u biološkim laboratorijama budu klasifikovani kao poverljivi – ne postoji ni jedan razlog za to, ako je reč o miroljubivim biološkim programima. Ove aktivnosti, međutim, finansira Pentagon... A videli smo i dokaze da se, osim rada s najopasnijim patogenima, istraživao i način njihovog prenošenja na ljude i specifične etničke grupe kroz proučavanje ruta kojima migriraju ptice iz Ukrajine ka Rusiji, i to je dodatni razlog za sumnju da se tamo radilo na razvoju biološkog oružja,“ opominje Ljuban Karan, i objašnjava: „Osnovna bezbednosna mera, koja čuva i velike sile i mir u svetu, sastoji se u uspostavljanju mehanizama da se protivnik rastereti sumnje da je bezbednosno ugrožen. Umesto da Amerika pozove Rusiju i pokaže joj šta se radilo u tim laboratorijama i da to za nju nije opasno, ona čini sasvim suprotno. I time samo dodatno podstiče podozrenje u pogledu svog postupanja“.
„Upravo zato i jeste strahovito rečit podatak da Amerikanci već 20 godina opstruišu uspostavljanje međunarodnog mehanizma verifikacije Konvencije o zabrani biološkog i toksičnog oružja, dok istovremeno insistiraju na poverljivosti rada njihovih bioloških laboratorija u pokorenim zemljama u kojima ih osnivaju. Time u potpunosti onemogućavaju bilo kakvu kontrolu njihovog rada. Poređenja radi, Amerikanci su snažno insistirali na inspekcijama i u Iraku i u Iranu, i međunarodni inspektori su u tim zemljama imali pristup svim sumnjivim lokacijama,“ podseća Aleksandar Pavić, i napominje da je ukrajinska ministarka zdravlja – čije je ministarstvo rukovodilo biološkim laboratorijama u saradnji s Pentagonom – „donedavno bila američka državljanka Ulana Suprun, čiji je deda bio nacistički kolaborant za vreme Drugog svetskog rata. Imajući u vidu da Amerikanci istovremeno tamo naoružavaju i neonacističke odrede, možemo da zaključimo da se doktor Mengele preselio u Ukrajinu, i da pokušava da završi ono što je započeo 1941. godine“.
Vojnici hemijsko-biološke jedinice Oružanih snaga SAD - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2022
RUSIJA
Jezivi projekat UP-4: Amerikanci razvijali biološko oružje za uništavanje etničkih grupa
Znak za opasnost od biološkog oružja na vratima laboratorije u Gruziji - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2021
Američko biološko oružje – pretnja za Rusiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala