- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

„Kontakt konferencija“, veliki događaj muzičke industrije u regionu najavljuje povratak u normalnost

© Foto : Kontakt konferencijaKontakt konferencija
Kontakt konferencija - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2022
Pratite nas
Posle dva onlajn izdanja, najveći događaj za profesionalce iz muzičke industrije u regionu „Kontakt konferencija“ održaće se u Beogradu od 24. do 26. marta i predstaviti brojne izložbe, tribine, radionice i koncerte čija će tema biti povratak u novu normalnost.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA SVE ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Sa idejom da umreži radnike u kulturi i muzičkom biznisu na balkanskom tržištu, #Kontakt22 okupiće profesionalce iz celog regiona i pokušati da dozna šta je nova normalnost.
„Posledice pandemije tek ćemo otkriti, ali važno je da se udružujemo i da se zajedno borimo za naš kulturni prostor. Kolege iz Hrvatske napravile su, na primer, svoje udruženje i uspele da ubede državu da smanji pdv na ulaznice za koncerte. Ovo su konkretne akcije veoma važne za budućnost ove industrije koja je jedina stala u poslednje dve godine“, kaže za Sputnjik Jovana Stanković iz organizacije „Kontakta“.

Publika je željna koncerata

U tri programske celine koju čine paneli i tribine, izložbe i muzički program, #Kontakt22 će konačno staviti tačku na onlajn koncerte i najaviti povratak publike i muzičara u koncertne dvorane.
„Svima je dosta onlajn koncerata. Odlazak na koncert je iskustvo, uspomena koja ostaje za ceo život, a energija koja se na koncertu stvara među ljudima, između publike i izvođača je prosto nezamenjiva“, ističe ona i dodaje da se u međuvremenu publika ipak promenila.
„Dosta je bilo neizvesnosti, od banalnih stvari koje se tiču čaša, higijene, rastojanja do otkazivanja događaja zbog bolesti izvođača. Što se tiče mlađe publike, njima roditelji nisu dozvoljavali da idu u male zatvorene prostore. Ljudi su bili uplašeni, zbog čega su i ti onlajn koncerti bili važni. Teško je živeti bez kulture, bez muzike, filmova i knjiga“, smatra Jovana Stanković.

Klasika u alternativnim okvirima

Muzički deo programa 6. po redu Kontakta otvoriće koncert Branke Parlić i Nataše Penezić 24. marta u Kolarcu pod nazivom „Pavana and more“. Naša cenjena i višestruko nagrađivana pijanistkinja Branka Parlić uz Natašu Penezić izvešće dela za dva klavira i za klavir solo Stiva Martlanda, Gevina Brajersa, Meredit Monk, Dragoljuba Ilića Ilketa, Vilijama Dakvorta i Filipa Glasa.
„Branka Parlić je superstar među pijanistima, a za tolike decenije rada uspela je da smesti klasičnu muziku u okvire koji nisu strogo zacrtani i time se pozicionira kao vodeća u regionu“, navodi naša sagovornica.
Uz Branku Parlić i Natašu Penezić u okviru muzičkog programa Kontakta nastupiće i Nikola Vranjković, „Obojeni program“, „Elemental“, „Rebel Star“ i „Bohemija“.
„Gošća Kontakta ove godine biće i Dina Jašari, jedan od najperspektivnijih mladih izvođača u Makedoniji koja će premijerno nastupiti uz ’Elemental’ 26. marta u Domu Omladine. ’Rush to relax' je još jedan bend koji će nastupiti poslednje večeri u Dragstoru u okviru Hali gali programa na kojem će biti više od 20 izvođača“, ističe Jovana Stanković.

Izložba posvećena Marku Laneganu

Tribinski deo festivala biće fokusiran na unapređenje muzičkog biznisa, a najatraktivnije teme panela tiču se načina na koji muzičari mogu da prezentuju svoje radove van okvira naše zemlje. Festival će organizovati radionice za „hitmejkere“, kao i radionice za audioproducente i dizajn omota muzičkih ploča.
Izložbeni program Kontakta čine izložba digitalnih crteža Branislava Babića Kebre, frontmena „Obojenog programa“ koji će svoje radove predstaviti publici posle osam godina i izložba fotografija „Laneganov put ka sutrašnjici“ autora Nemanje Đorđevića. Posvećena nedavno preminulom muzičaru Marku Laneganu, ova izložba svojevrsni je omaž Laneganovih nastupa na beogradskim koncertnim binama.
„Lanegan je često govorio da mu je beogradska publika jedna od njegovih najboljih. Mi smo ga prigrlili, a sva četiri Laneganova nastupa u Srbiji, Nemanja Đorđević je dokumentovao fotografijama čiji izbor čini ovu emotivnu izložbu.“
© Foto : Kontakt konferencijaKontakt konferencija
Kontakt konferencija - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2022
Kontakt konferencija
Kontakt je deo INES asocijacije (Innovation Network of European Showcases), u okviru ove mreže je 19 evropskih konferencija i festivala, a još 2019. primljen je kao jedini predstavnik Srbije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala