- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bugarska o isporukama sistema S-300 Ukrajini: To bi značilo da postajemo strana u sukobu

© REUTERS / Marko DjuricaPredsednik Bugarske Rumen Radev
Predsednik Bugarske Rumen Radev - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2022
Pratite nas
Predsednik Bugarske Rumen Radev je komentarišući mogućnost da se Ukrajini isporuči naoružanje naveo, da Bugarska mora biti solidarna sa ukrajinskim narodom i da pomogne svim sredstvima, ali da bi isporuka naoružanja značila da će zemlja postati strana u sukobu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Međutim, ko donese odluku o isporuci naoružanja i na taj način uvuče Bugarsku u rat mora biti spreman da izađe u javnost i objasni rizike. Cenu uvek plaćaju građani, a ne političari“, izjavio je Radev.

Na pitanje o tome da li bi on lično isporučio Ukrajini bugarske protivvazduhoplovne sisteme S-300, Radev je naveo, da zemlja ne bi trebalo da svoje građane i nuklearne elektrane ostavi bez adekvatne zaštite. On je podsetio i na nedavni incident kada je u Hrvatsku pao dron.
„Ne smemo dozvoliti da se to dogodi i u našoj zemlji“, izjavio je on.
Ranije su bugarski mediji saopštili da američka delegacija na čelu sa ministrom odbrane Lojdom Ostinom pokušava da ubedi Sofiju da Ukrajini isporuči svoje sisteme S-300.

Specijalna vojna operacija Rusije

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Nakon toga, zapadne zemlje su počele da uvode sankcije Rusiji, praktično svim sektorima ruske privrede, a brojne zemlje obustavile su i avio-saobraćaj sa Rusijom. Prema rečima portparola ruskog predsednika Vladimira Putina Dmitrija Peskova, sankcije Zapada su veoma ozbiljne, ali se Rusija za njih blagovremeno pripremila.
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 15. marta kao odgovor na američke sankcije ruskim zvaničnicima „stop listu“ od 13 američkih državljana, na kojoj su i predsednik SAD Džo Bajden, državni sekretar Entoni Blinken, ministar odbrane Lojd Ostin.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2022
RUSIJA
Zelenski tražio od američkog Kongresa PVO sisteme, uključujući S-300
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala