- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bivši italijanski premijer Prodi: Evropa ne može brzo da pronađe zamenu ruskom gasu

© Sputnik / Grigorij Sisojev / Uđi u bazu fotografijaRomano Prodi
Romano Prodi - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2022
Pratite nas
Evropa, među kojima je i Italija, u kratkom roku neće moći da pronađe zamenu Rusiji u snabdevanju prirodnim gasom, smatra bivši predsednik Evropske komisije i bivši italijanski premijer Romano Prodi.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Naša vlada je donela pravu odluku da elektrane na ugalj nastave sa radom u tranziciji i da se krene ka diverzifikaciji kako bi se što pre prevazišla naša slabost, koja je povezana sa time što nismo diverzifikovali naše izvore energije, a ni naše dobavljače. Međutim, Italija i Evropa neće moći u kratkom roku da zamene Rusiju kao isporučioca“, ukazao je Prodi u članku za aprilsko izdanje italijanskog lista „Vita pastorale“.

On je naveo da sankcije koje je Evropska unija uvela protiv Rusije, zbog situacije u Ukrajini, do sada nisu predvidele prekid u snabdevanju energijom. Međutim, on primećuje, da ogromni prihodi Rusije od isporuka gasa i nafte, koji, po nekim procenama, iznose oko 700 miliona evra dnevno, govore o tome da „mi praktično finansiramo rat u Ukrajini“.
„To je razlog zbog koga mora doći do političkog izbora u energetskoj sferi, koji mora biti suprotan od onoga koji je do sada bio praksa, jer jedino tako možemo postaviti temelje za stvaranje energetske budućnosti“, piše bivši italijanski premijer.
Prema njegovom mišljenju, za postizanje takvog cilja potrebna je zajednička evropska energetska politika koja ima za cilj korišćenje alternativnih resursa, ali istovremeno mora biti sposobna da realno upravlja predstojećom tranzicijom.
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2022
RUSIJA
Nemačka energetska kompanija: Ne možemo bez ruskih energenata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala