- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Australiju pogodio talas smrtonosne bolesti

CC0 / Pixabay / Virus HIV-a
Virus HIV-a - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2022
Pratite nas
Australiju je pogodio prvi talas japanskog encefalitisa, smrtonosne bolesti koje izaziva oticanje mozga. Naučnici su podigli uzbunu zbog pojave žarišta komaraca koji prenose ovu bolest, navodeći kao mogući razlog klimatske promene.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Japanski encefalitis je virusna upala mozga koja se dobija od uboda zaraženog komarca, iako zapravo potiče od svinja i ptica.
Prema Britanskoj službi za javno zdravlje (NHS), ova bolest se najčešće sreće u jugoistočnoj Aziji, na pacifičkim ostrvima i na Dalekom istoku, javlja „Dejli ekspres“, prenosi Tanjug.
„Ne može se preneti sa osobe na osobu. Trenutno ne postoji lek za japanski encefalitis“, navodi se na sajtu britanske Službe.
Većina ljudi koja se zarazi japanskim encefalitisom ili nema simptome, ili ima simptome nalik gripu, dok ozbiljniji slučajevi mogu da izazovu smrt.
„Jedna od 250 osoba koja se zarazi japanskim encefalitisom će oboleti od težeg oblika bolesti, koja će se proširiti na mozak“, upozorava NHS.
U takvom scenariju, infekcija može da izazove upalu i oticanje mozga.
Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozoravaju da teži oblici japanskog encefalitisa izazivaju komu, tremore i konvulzije.
CDC dodaje da 20 do 30 odsto obolelih koji razviju encefalitis umru.
Snimak mozga CT skenerom - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2022
SVET
Otkriveno šta se krije iza misteriozne bolesti koja se pojavila u Kanadi
Rendgenski snimak mozga pacijenta - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
SVET
Dve godine agonije: Misteriozna bolest i dalje proganja Kanađane – zaraženi gube moć govora i pisanja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala