- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova poručuje Evropi: Nismo mi vreća za udaranje - sami sebi stvarate probleme

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMarija Zaharova
Marija Zaharova  - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2022
Pratite nas
Zemlje, koje isporučuju oružje Ukrajini, uključujući i plan Slovačke, same sebi stvaraju probleme, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Ako se donese takva odluka, ne samo u Slovačkoj, nego i u drugim zemljama – onda one same sebi stvaraju probleme. Sopstvenim rukama stvaraju direktne probleme“, prokomentarisala je Zaharova medijske navode da je Bratislava navodno odlučila da isporuči Kijevu PVO sisteme sovjetske proizvodnje.
To se odnosi i na vrbovanje plaćenika, dodala je portparolka za kanal „Solovjov lajv“.

O hakerskim napadima

Zaharova je takođe napomenula da je sajt ruskog MIP-a danonoćno izložen hakerskim napadima.
„Sajt je, kao i sajtovi drugih državnih institucija, neprekidno izložen DDoS napadom tokom ovih nekoliko nedelja“, rekla je Zaharova.
Prema njenim rečima, sajt napadaju u velikim razmerama i profesionalni hakeri i amateri.

O povlačenju iz Saveta Evrope

Istovremeno, portparolka se osvrnula na činjenicu da je Rusija juče zvanično napustila Savet Evrope, objasnivši da je Moskva to učinila jer nije želela da bude „vreća za udaranje“.
„Savet Evrope je ograničio naša prava kao člana te organizacije, jednostavno su učinilo to. Niko ne namerava da bude lišen prava, da uplaćuje sredstva, da ne može da brani svoje gledište. Niko neće da bude vreća za udaranje“, napomenula je ona.

O granatiranju Donjecka pripisanom ruskoj vojsci

U isto vreme, Zaharova je nazvala primerom posebnog cinizma naslovnicu italijanskog lista „La stampa“, na kojoj je fotografija iz Donjecka, nastala nakon granatiranja koje je izvela ukrajinska vojska, predstavljena kao posledica „užasa ruske invazije“.
S tim u vezi, diplomata je navela da bi nabrajanje novina koje šire dezinformacije „trajalo ceo dan“.
Zaharova je podsetila da na naslovnoj strani lista piše: „Tako Kijevu preti poslednji juriš“. Kao da u Kijevu leže tela žrtava borbenih dejstava, a ne u Donjecku, u kojem je kao posledica raketnog napada ukrajinske vojske 14. marta poginula 21 osoba, prokomentarisala je portparolka, dodajući da „mnogo godina moramo da živimo u svetu koji su izmislili zapadni mediji“ i da postoje „primeri posebnog cinizma, koji ne mogu da prođu nezapaženo“.

O pregovorima sa Amerikom

Portparolka je pomenula da trenutno nema aktivnog pregovaračkog procesa Rusije sa Sjedinjenim Američkim Državama. Kako kaže, Rusija je do poslednjeg trenutka čekala Vašington u Evropi za pregovore, ali američka strana nije došla.
„Sada nema aktivnog pregovaračkog procesa, naravno, kao što vidite, nema ga. Imamo odvojene kontakte o pojedinačnim problemima koji se pojavljuju. Čak ne o problematičnim pitanjima, već su sitni kontakti u pitanju. To je sve“, objasnila je diplomata.

O mogućnosti isključenja Rusije iz G20

Govoreći o mogućnosti isključenja Ruske Federacije iz G20, Zaharova je rekla da je besmisleno komentarisati hipotetičke izjave, kao i da je neprimereno.
„Ne želim ni da komentarišem sve te hipotetičke izjave, zato što su njihovi pokušaji besmisleni i neprikladni. Da je do njih, samo bi oni ostali na Zemlji", prokomentarisala je portparolka reči poljskog ministra spoljnih poslova Zbignjeva Raua da bi Poljska mogla da zameni Rusiju u G20.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2022
RUSIJA
Moskva: Planovi Slovenije i Hrvatske o snabdevanju Ukrajine oružjem – avantura
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala