- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Vlada Crne Gore ukida PDV na brašno i ulje, smanjuje akcize na gorivo

© Sputnik / Lola ĐorđevićPakovanja sa brašnom
Pakovanja sa brašnom - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2022
Pratite nas
Vlada Crne Gore donela je odluku na današnjoj sjednici da smanji akcize na gorivo do 40 odsto, ukine PDV za promet i uvoz brašna i jestivog suncokretovog ulja, kao i smanji PDV sa 21 na sedam procenata za so.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Vlada Crne Gore je danas, uoči prekida sjednice zbog svađe oko odluke o uvođenju sankcija Rusiji, usvojila Plan interventnih nabavki, predložila Zakon o privremenim mjerama za ograničenje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi i paket mjera podrške privredi i građanima, a kao odgovor na krizu izazvanu sitacijom u Ukrajini.
Zakonom je predviđeno da Vlada, u slučajevima ozbiljnih inflatornih rizika koji ugrožavaju životni standard građana i ekonomsku aktivnost, podzakonskim aktom može utvrditi listu proizvoda i njihove maksimalne maloprodajne cijene koje će važiti za sve trgovačke lance. U njenoj nadležnosti je, pojasnili su iz Ministarstva ekonomskog razvoja (MER), dužina trajanja tih mjera.
„Izbor proizvoda koji će se naći na listi, zavisiće od procjene Vlade i na osnovu detaljnih analiza. MER je već razvilo posebnu metodologiju praćenja cijena osnovnih životnih namirnica na mjesečnom nivou i na taj način raspolaže informacijama o cijenama i maržama za osnovne prehrambene artikle. Vlada je u obavezi da odluku preispituje periodično, a najmanje na tromjesečnom nivou”, naveli su iz resora Jakova Milatovića.
„Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede opredijelilo je dodatne subvencije i to za proizvodnju žitarica u iznosu od 350.000 eura, za proizvodnju kasnog krompira, koji se tretira kao osnovna životna namirnica, u vrijednosti od 150.000 eura, dodjelu besplatnih plastenika za proizvodnju povrća u iznosu od pola miliona eura i dodjelu poljoprivrednih vaučera registrovanim poljoprivrednim proizvođačima u vrijednosti od 200 eura, a u ukupnom iznosu od četiri miliona“, pojasnili su u MER.
Donijet je i plan interventnih nabavki, koji Vlada može aktivirati u slučaju problema u snabdijevanju tržišta osnovnim poljoprivredno-prehrambenim proizvodima, sredstvima za ličnu higijenu, ljekovima i medicinskim sredstvima i naftnim derivatima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala